Toyλαχιστον 27 νεκροι απο βομβαρδισμο στη μαριουπολη...

23:15 24/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 90 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στην Μαριούπολη...
της Ουκρανίας το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών αρχών.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως φιλορώσοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν επίθεση με πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ σε κατοικημένη περιοχή της Μαριούπολης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και παιδιά, ενώ τον αριθμό των θυμάτων επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσένιουκ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα πυρά έπληξαν αγορά της
περιοχής Αζόφ όπου ζουν περίπου 500.000 πολίτες. Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες «πολλοί είναι οι τραυματίες» από την επίθεση. Αργότερα, έγινε γνωστό πως οι τραυματίες υπολογίζονται στους 90.

«Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς των ανταρτών στη Μαριούπολη», έγραψε ο Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν, αρχηγός της αστυνομίας στην περιοχή του Ντονέτσκ στη σελίδα του στο Facebook. Ο εκπρόσωπος της δημαρχίας της Μαριούπολης, Ολεγκ Καλίνιν, δήλωσε ότι είδε τρεις πολίτες να πέφτουν νεκροί, ενώ ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι μια αγορά επλήγη από τα πυρά.

Ο ουκρανικός στρατός, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι «πυρά ανταρτών από πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ έπληξαν τα ανατολικά προάστια της Μαριούπολης» και ότι σπίτια καταστράφηκαν.

«Όλος ο κόσμος είναι σε κατάσταση σοκ. Τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούν και δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με συγγενείς μας που ζουν στην πληγείσα από τους βομβαρδισμούς περιοχή», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας επιχειρηματίας.

«Προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε τις πληροφορίες. Η αστυνομία είναι σε επιφυλακή», δήλωσε ο Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

«Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται. Οι τρομοκράτες χτυπούν την Μαριούπολη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίσιους και πρόσθεσε «Η Ρωσία εξόπλιζε τους τρομοκράτες. Η Ρωσία επέλεξε την απομόνωση και τις κυρώσεις».

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως καταστράφηκαν κατοικίες και καταστήματα, ενώ ο εκπρόσωπος του στρατού, Αντρίι Λισένκο, δήλωσε πως ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχει και ένα 12χρονο κορίτσι.

Παρ'όλα αυτά, οι αυτονομιστές του Ντόνετσκ υποστηρίζουν πως δεν άνοιξαν πυρ κατά της Μαριούπολης.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία, Τζέφρι Πάιατ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter έγραψε πως το σημερινό περιστατικό αποτελεί μέρος μίας γενικότερης επίθεσης των φιλορωσικών δυνάμεων και μία κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας ειρήνης για την Ουκρανία στο Μινσκ.

Μετά τη φονική επίθεση, ο Ουκρανός πρωθυπουργός κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σήμερα συναντήθηκα με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απευθυνόμαστε στους διεθνείς εταίρους και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να συγκληθεί άμεση συνάντηση», τόνισε ο Γιατσένιουκ, ο οποίος επισήμανε πως σήμερα παραβίαστηκε η συμφωνία ειρήνης του Μινσκ, αλλά και βασικές αρχές διεθνούς δικαίου και ανθρωπότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα