To maξιμου βλεπει προϋποθεσεις για 200 βουλευτες πισω απο την καταργηση του bonus...

22:15 23/6/2016 - Πηγή: Fimotro

Προϋποθέσεις για συναίνεση στην κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα ώστε ...
να βρεθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο να ισχύσουν από την επόμενη βουλή, βλέπει το Μαξίμου. Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή και μετά τις συναντήσεις της Πέμπτης η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο περιστρέφεται γύρω από 5 κεφάλαια:
Το μπόνους στο πρώτο κόμμαΤο πλαφόν εισόδου στη ΒουλήΤην ψήφο των ομογενώνΤην ψήφο στα 17Και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειώνΣύμφωνα με
τον ίδιο στην πρόταση για κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα φαίνεται να διαμορφώνεται το ενδεχόμενο ευρύτερης συναίνεσης αφού τόσο το ΚΚΕ όσο και το Ποτάμι, παρά τις αρχικές αρνητικές του τοποθετήσεις δύσκολα θα χάσουν την ευκαιρία για ένα αναλογικότερο εκλογικό νόμο.
Ανοιχτό παράθυρο Μητσοτάκη για συναίνεση στην Αναθεώρηση του Συντάγματος
Την ίδια ώρα ανοιχτό παράθυρο για συναίνεση στην αναθεώρηση του Συνταγματικού χάρτη της χώρας άφησε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλόγου που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και αμέσως μετά στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.
Παράλληλα και παρά τη ριζική αντίθεση της Ν.Δ. στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κόμμα στο μόνο που συμφωνεί είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στους ομογενείς, θέμα για το οποίο η ΝΔ, όπως είπε, έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.
Τα χαρτιά του άνοιξε το μεσημέρι και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπας ο οποίος δήλωσε πως οι απόψεις του κόμματός του για τον εκλογικό νόμο είναι γνωστές (απλή αναλογική χωρίς πλαφόν εισόδου) και ότι δεν βλέπει συναίνεση σε αυτήν τη φάση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία Ωστόσο κοινή συνισταμένη των δηλώσεων τόσο του κ. Μητσοτάκη, όσο και του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (η οποία δεν «άνοιξε» τα χαρτιά της, αλλά η συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα κράτησε τρία τέταρτα), ήταν ότι ο Πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του κάτι που όπως είπαν αναμένουν να το πράξει ώστε να τοποθετηθούν. Ο Πρωθυπουργός θα δει την Παρασκευή και τους Στ. Θεοδωράκη και Β. Λεβέντη ακολούθως θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να λάβει το πράσινο φως και από τα μέλη του κόμματος και αμέσως μετά θα «ανοίξει» τα χαρτιά του για την κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο.
Keywords
Τυχαία Θέματα