Timhtikh ekδηλωση για τον ηλια βενεζη...

15:30 7/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα τιμήσει τον Ηλία Βενέζη (1904-1973), με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί ...
σήμερα -Δευτέρα 7 Απριλίου 2014- και ώρα 18.00 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας.
Στην τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, θα μιλήσουν ο συγγραφέας Τάκης Χατζηαναγνώστου, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον Ηλία Βενέζη,
ο συγγραφέας-αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος και η κόρη του Ηλία Βενέζη, Άννα Βενέζη Κοσμετάτου. Ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης θα διαβάσει αποσπάσματα από βιβλία του, ενώ θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος.

Ο Ηλίας Βενέζης, ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας, υπήρξε υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος το διάστημα 1930-1957, και δύο χρόνια πριν αποχωρήσει από τη θέση του, είχε συγγράψει το «Χρονικό της Τραπέζης της Ελλάδος», μια εξιστόρηση της πρώτης 25ετίας της τράπεζας. Διώχθηκε για τις πολιτικές του ιδέες από τον νόμο του "Ιδιωνύμου", από τη δικτατορία του Μεταξά και κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη με την κατηγορία ότι σε συγκέντρωση του προσωπικού της Τράπεζας είχε μιλήσει για ελευθερία, σε συγκέντρωση εργαζομένων της τράπεζας μέσα στο κεντρικό κτίριο, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Φυλακίστηκε στις φυλακέν Αβέρωφ και η εκτέλεσή του απετράπη έπειτα από αντιδράσεις του πνευματικού κόσμου.

Με αφορμή την εκδήλωση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε αναμνηστικό τεύχος του περιοδικού των εργαζομένων της Τράπεζας «Ο κύκλος», με κείμενα του Ηλία Βενέζη από την εποχή που αρθρογραφούσε για το περιοδικό και φωτογραφίες από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας και της οικογενείας του.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα