Ti σκοπευει να κανει ο ντραγκι με τον ela και την αγορα ελληνικων ομολογων...

20:48 21/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Το βλέμμα στρέφεται στην ΕΚΤ που αποφασίζει για το ELA στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων,...
την ώρα που οι πιέσεις στα γκισέ από τις εκροές καταθέσεων παίρνουν συνεχώς και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η διαδικασία συζήτησης στην ΕΚΤ του αιτήματος ένταξης στον ΕLA των ελληνικών τραπεζών έχει
ξεκινήσει και έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι αναμένουν να εγκριθεί αύριο η ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με έκτακτη ρευστότητα.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως η ΕΚΤ στο εξής θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών σε εβδομαδιαία βάση.

Αυτό σημαίνει ότι, κάθε βδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποβάλει αιτήσεις και θα περιμένει έγκριση για τα ποσά που πρέπει να δοθούν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα είναι απολύτως εξαρτημένες από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, καθώς το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορεί να διακόψει ανά πάσα στιγμή τη χρηματοδότηση, αν κρίνει ότι παρακωλύει τους σκοπούς και τα καθήκοντα του ευρωσυστήματος.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το newmoney.gr, και σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα, με τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους, φοβούμενοι την πολιτική αβεβαιότητα. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για εκροές 1,8 δισ.

Κρίσιμη είναι και η απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ που θα ανακοινωθεί αύριο, με την οποία αναμένεται να εγκριθεί πρόγραμμα αγορών κρατικών και σε δεύτερη φάση εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συναντά την αντίρρηση των Γερμανών. Η αίσθηση που επικρατεί στην Αθήνα είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα αποκλείσει ευθέως από το πρόγραμμα αγορών τα ελληνικών ομόλογα, αλλά θα θέσει ως όρο η Ελλάδα να είναι σε πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι για τη χώρα έχει παραταθεί το πρόγραμμα ως τις 28 Φεβρουαρίου και οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ θα ξεκινήσουν το Μάρτιο, ουσιαστικά η Ελλάδα αποκλείεται με το πρόγραμμα.

Αν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, θα είναι μια προσωρινή αλλά ουσιαστική εξαίρεση. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί παράταση του προγράμματος, αποδοχή των δεσμεύσεων προς τους δανειστές κλπ, προκειμένου να περιληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ο αποκλεισμός της χώρας θα είναι ένα σκληρό μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα, καθώς ουσιαστικά η ΕΚΤ με μια τέτοια κίνηση αμφισβητεί το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων.
Keywords
Τυχαία Θέματα