Ta γνωστα και αγνωστα χαρατσια του μνημονιου 3

11:20 8/11/2012 - Πηγή: Fimotro
Σε βαριά ατμόσφαιρα και με την ένταση στο κατακόρυφο η επόμενη μέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου φέρνει μια νέα δυσκολότερη καθημερινότητα, που κρύβει πολλαπλές εκπλήξεις. Εξαιτίας του κατεπείγοντος...
χαρακτήρα που δόθηκε στη διαδικασία είναι αρκετά αυτά που ξέρουμε αλλά και τα άγνωστα σημεία του πολυνομοσχεδίου. Εσχάτως, απρόβλεπτη θρυαλλίδα αποτέλεσε και η διάταξη με την οποία οι υπάλληλοι της Βουλής
θα υπόκεινταν στις ίδιες μισθολογικές μειώσεις με το υπόλοιπο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια ώρα, νοικοκυριά και αγορά στενάζουν ενώ την αδυναμία των φορολογούμενων να τακτοποιήσουν τις όποιες οφειλές τους και προς την εφορία αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, οφειλές συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενώ ήδη από τον Αύγουστο είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα άλλα 2,98 δισ. ευρώ χρεών.
Δηλαδή, μόλις σε ένα δίμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο «φούσκωσαν» απότομα κατά 6,2 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 10,169 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εκτινάχθηκαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 53,8 δισεκατομμυρίων ευρώΜια μικρή γεύση αυτών που ψηφίστηκαν χθες:

Μειώνεται από 11% σε 6% ο κατ' αποκοπή συντελεστής επιστροφής φόρου των αγροτών.
Αυξάνεται ο συντελεστής ΕΦΚ, του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από εικοσιένα (21) ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε εξήντα έξι (66) ευρώ ανά χιλιόλιτρο για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Αυξάνεται η φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών, με κύριο στόχο τα «στριφτά». Απαγορεύεται και η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού «για σκοπούς έρευνας αγοράς».
Παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής για την πραγματοποίηση ελέγχων σε πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις, νομικών και φυσικών προσώπων για όλες τις φορολογίες μέχρι τις 31.12.2012.
Καταργούνται από 1-1-2013 διατάξεις που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες επιδοτήσεις ανεργίας και ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας («Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ», Μ.Α.Β.Ε. «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ», TVX Hellas AE, «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ», Ολυμπιακή κλπ).
Θεσπίζεται από 1-1-2014 επίδομα μακροχρονίως ανέργου, για τους ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί τα 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι αλλά όχι πέραν των 12 μηνών. Τα όρια ηλικίας των δικαιούχων ορίζονται από 20 ετών μέχρι 66.
Καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από ένα νέο ενιαίο οικογενειακό επίδομα που καταβάλλεται από το πρώτο παιδί. Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται σε τέσσερις εισοδημ
Keywords
Τυχαία Θέματα