Ta eξι βηματα του τσιπρα για να εξασφαλιστουν οι προωρες εκλογες...

Μπορεί να είναι απολύτως βέβαιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή θα είναι ατελέσφορες και θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, ...
ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να μην υπάρξει εφησυχασμός και ήδη αναπτύσσει τη στρατηγική του με συγκεκριμένα βήματα για να «δέσει» την προοπτική αυτή.

Στη συνεδρίαση της πολιτικής
γραμματείας που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης τέθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία του κόμματος για τις επερχόμενες αναμετρήσεις, τόσο στη Βουλή για την (μη) ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας, όσο και για την αμέσως επόμενη περίοδο, που ελπίζεται ότι θα είναι προεκλογική.

Τα έξι βήματα είναι τα εξής:

1.Η Πολιτική Γραμματεία τίθεται σε διαρκή ετοιμότητα και θα συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά, όχι φυσικά πάντα με την παρουσία του προέδρου. Θα παρεμβαίνει σε όλα τα θέματα της πολιτικής δράσης. Κυρίως δε θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την ενιαία γραμμή των στελεχών στις δημόσιες εμφανίσεις τους, ώστε να μην επανέλθει το φαινόμενο της πολυφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτηση ήδη να υπάρξει σοβαρότητα, εγρήγορση, αποφασιστικότητα και κοινή στάση στα κανάλια.

2.Επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν ότι θα υπάρξουν πιέσεις προς τους βουλευτές ανάμεσα στις ψηφοφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίστασης του λαού στην επιχείρηση εκβιασμού και τρομοκράτησης. Όπως λένε μάλιστα θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να αποκρουστούν οι επικοινωνιακές επιθέσεις από εγχώρια και διεθνή κέντρα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενταθούν, σε επίπεδο που θα είναι πιο οξύ από την προεκλογική περίοδο του 2012.

3.Για να σιγουρευτεί η αρνητική στάση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων βουλευτών στην προεδρική εκλογή, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών τις επόμενες ημέρες με αυτές τις πλευρές. Επικρατεί πάντως ικανοποίηση για τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που διαμήνυσαν και πάλι ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο, αλλά ζητούν εκλογές. Ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος για συγκρότηση ισχυρών συμμαχιών.

4.Στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο παρασκήνιο, ξεκινούν ήδη οι διεργασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ακόμη δεν έχει αρχίσει για τα καλά η ονοματολογία, αλλά είναι βέβαιο ότι εκτός των ημερών η συζήτηση θα ανάψει. Μέσω αυτών των διεργασιών θα «κουμπώσουν» και υποψηφιότητες ανεξάρτητων βουλευτών, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη στάση τους στην προεδρική εκλογή.

5.Η κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος , μέσα και από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις συνεχίζεται. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι συνδιασκέψεις σε Κρήτη και Θεσσαλία. Με αυτές τις πρωτοβουλίες ενισχύεται η κυβερνητική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και εμπεδώνεται η αίσθηση ότι το κόμμα είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

6. Ο Αλέξης Τσίπρας με τις πρόσφατες παρεμβάσεις του και αυτές που αναμένονται το επόμενο διάστημα, «ανοίγεται» σε στρώματα του εκλογικού σώματος, με στοχευμένες εξαγγελίες. Στην πολιτική γραμματεία ζήτησε να ετοιμαστούν τα νομοσχέδια για την εφαρμογή του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» με προτεραιότητα την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατώτατου μισθού και σταδιακής αποκατάστασης των χαμηλών συντάξεων, πάταξης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου, καθώς και προώθησης ανθρωπιστικών δράσεων. Ενδεικτικό των διαθέσεών του είναι η προτεραιότητα στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Με αυτές τις εξαγγελίες ο ΣΥΡΙΖΑ «δένει» τη στήριξη κοινωνικών δυνάμεων, ώστε να αποτυπωθεί αυτή στη δημοσκοπική υπεροχή και να «περάσει» στην πολιτική δυναμική του κόμματος.

«Αποφασιστικές» ενέργειες ζητά η αριστερή πτέρυγα

Στο μεταξύ η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη φέρεται να ζητά από τα ηγετικά στελέχη να μην βάζουν νερό στο κρασί τους και να μην υιοθετούν στάση αναδίπλωσης απέναντι σε δανειστές και συστημικές δυνάμεις, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Σε σχόλιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr που απηχεί τις απόψεις αυτής της πτέρυγας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Δεν ξέρω πόσο αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι ο τελευταίος δεν πρόκειται να λάβει μονομερείς αποφάσεις στην Ευρώπη. Δεν, ξέρω επίσης, αν αυτά είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί άλλα κατά καιρούς ακούω. Το βέβαιον είναι, όμως, ότι μονομερή τελεσίγραφα είναι η Ευρώπη που στέλνει στην Ελλάδα και επιβάλλει μονομερώς και εκβιαστικά μέτρα στη χώρα. Και δεν νομίζω ότι αυτή η τακτική της ΕΕ αντιμετωπίζεται απλώς με''κουβεντολόι'' , αν δεν υπάρχει, ταυτόχρονα, διάθεση αποφασιστικών εναλλακτικών ενεργειών».
Keywords
Τυχαία Θέματα