Spotify vs apple : την κατηγορει ανοιχτα για αθεμιτο ανταγωνισμο

11:31 4/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Στο κομμάτι του streaming μουσικής η Apple προσπαθεί να κάνει τα πρώτα της βήματα με το Apple Music έχοντας απέναντί της τον μεγάλο αντίπαλο που ονομάζεται Spotify. Μεταξύ των δυο όμως δεν φαίνεται να υπάρχει καθόλου καλό κλίμα.
Σε πρόσφατη επιστολή του ο Γενικός Σύμβουλος του Spotify, Horacio Gutierrez απευθύνεται προς τον ομόλογό του στην Apple, Bruce
Sewell κατηγορώντας την ανοιχτά για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η αιτία είναι ότι η Apple αρνήθηκε να αναβαθμίσει την εφαρμογή του Spotify για iOS. O Gutierrez κατηγορεί την Apple ότι «προκαλεί σοβαρή ζημιά στο Spotify και τους πελάτες του».

Σύμφωνα με την επιστολή του Spotify, η Apple είπε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το σύστημα πληρωμής του iTunes εάν ήθελε το Spotify να χρησιμοποιήσει το iOS app του για να «αποκτήσει νέους πελάτες και να πουλήσει συνδρομές». Ο Gutierrez ισχυρίζεται πως η Apple επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης App Store ως έναν τρόπο για να κάνει το Spotify λιγότερο ανταγωνιστικό για το Apple Music.

H Apple δεν υποχρεώνει συνδρομητικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμής του iTunes, όμως όσοι δεν το κάνουν, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο σύστημα πληρωμής μέσα στο app. Επίσης, όσες συνδρομητικές υπηρεσίες χρησιμοποιήσουν το σύστημα χρέωσης iTunes, πρέπει να πληρώσουν στην Apple το 30% των εσόδων.

Αυτή τη στιγμή το Spotify έχει 100 εκατ. χρήστες εκ των οποίων τα 30 εκατ. είναι επί πληρωμή, τα υπόλοιπα 70 εκατ. χρησιμοποιούν την δωρεάν έκδοση που περιλαμβάνει διαφημίσεις. Από την άλλη, η Apple έχει 15 εκατομμύρια συνδρομητές στο Apple Music.

«This latest episode raises serious concerns under both U.S. and EU competition law. It continues a troubling pattern of behavior by Apple to exclude and diminish the competitiveness of Spotify on iOS and as a rival to Apple Music, particularly when seen against the backdrop of Apple’s previous anticompetitive conduct aimed at Spotify … we cannot stand by as Apple uses the App Store approval process as a weapon to harm competitors».-Horacio Gutierrez, Spotify general counsel in a letter to Apple
Keywords
Τυχαία Θέματα