Spiegel: «αδυσωπητος πολεμος» μερκελ - σαρκοζι

07:11 5/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Ενας αδυσώπητος, υπόγειος πόλεμος μαίνεται αυτές τις μέρες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα. Οπως υποστηρίζει το περιοδικό, ενώ δημοσίως Μέρκελ και Σαρκοζί εμφανίζονται να συμφωνούν για την... ευρωπαϊκή, δημοσιονομική πολιτική, στο παρασκήνιο
ερίζουν για όλα τα βασικά σημεία της μελλοντικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, τη διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, τον ρόλο της ΕΚΤ και την εμπλοκή των ιδιωτών σε ενδεχόμενες κρατικές χρεοκοπίες.
Στο άρθρο περιγράφεται σε ποια σημεία οι δύο ηγέτες διαφωνούν, αλλά και τη μεταξύ τους σχέση. Ειδικότερα αναφέρει πως ο Γάλλος πρόεδρος εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να δείξει ότι στέκεται στο ίδιο ύψος με την καγκελάριο. Κι εκείνη απολαμβάνει να του δείχνει τη δύναμή της… Στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής ο Σαρκοζί της είπε: «Εμείς οι δύο στην Ευρώπη είμαστε το κεφάλι και πόδια». «Όχι», αντέτεινε η Μέρκελ. «Εσύ είσαι το κεφάλι και τα πόδια, αλλά εγώ η … τράπεζα».Σύμφωνα με το Spiegel οι διχογνωμίες μεταξύ Γερμανών και Γάλλων είναι εκρηκτικά επικίνδυνες: «αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν μακροπρόθεσμα την κερδοσκοπία με το ευρώ, θα πρέπει να πείσουν τις αγορές ότι η ομόνοιά τους για το κοινό νόμισμα δεν είναι απλώς για το θεαθήναι , αλλά σκληρή πολιτική στάση».Βερολίνο και Παρίσι, καταλήγει το άρθρο, θα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν αν θέλουν να μετατρέψουν την ΕΚΤ σε «πυροσβέστη» της κρίσης, ενώ χρειάζεται και ένας συμβιβασμός για τη μελλοντική χρηματοπιστωτική πολιτική με βάση τη δοκιμασμένη αρχή του «δούναι και λαβείν». Επιπλέον, δεν υπάρχει λόγος να απορρίψουν και το «αντίδωρο», δηλαδή τα ευρωομόλογα.
Keywords
Τυχαία Θέματα