S&p : πανω απο 15 δις ευρω η στηριξη στην κυπρο

09:24 18/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Το συνολικό πακέτο στήριξης προς την Κύπρο μπορεί να ξεπεράσει τα 15 δισ., προβλέπει η S&P σε έκθεση που δημοσίευσε χθες το απόγευμα. O διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου...
υπολογίζονται στα 11 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 61% του ΑΕΠ.
Τονίζει ωστόσο, ότι δεδομένης της αβεβαιότητας όσον αφορά την Ελλάδα
και την πορεία των προγραμμάτων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, το συνολικό μέγεθος του προγράμματος μπορεί να ξεπεράσει τα 15 δισ.
Για να φτάσει σε αυτό τον αριθμό η S&P υπολόγισε το συνολικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στα 2,3 δισ. ευρώ ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA). Σε αυτό το ποσό ο οίκος προσθέτει, βασιζόμενος στο ευνοϊκότερο σενάριο, πως οι απώλειες από δάνεια το 2012 και το 2013 θα ανέλθουν σε 2,18 δισ. ευρώ.
Ανάγκες
Έτσι καταλήγει στο συνολικό ποσό των 4,48 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ. Σε αυτό προσθέτει 6,59 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες την περίοδο 2012-2014, στα οποία περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού συν το ποσό του κρατικού χρέους που ωριμάζει.
Τέλος, ο οίκος υπολογίζει τον αντίκτυπο της παραπάνω βοήθειας στον ετήσιο προϋπολογισμό, επισημαίνοντας πως τα κεφάλαια για την αναδιάρθρωση τα θεωρεί αύξηση του κρατικού χρέους και αντιστοίχως αύξηση των κρατικών δαπανών.
Keywords
Τυχαία Θέματα