Politico: oi eλληνικες επικινδυνες αποστολες...

...ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΨΙΛΟ...
Ο Αϊνστάιν όρισε την παράνοια ως συνεχή επανάληψη του ίδιου πράγματος ...
από κάποιον που περιμένει ότι κάθε φορά θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Προφανώς δεν είχε προλάβει τα Μνημόνια της Ελλάδας. Κι αυτή ακριβώς είναι η παγίδα που θέλει να αποφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς επιστρατεύει μια νέα ομάδα ειδικών με έργο να παράσχουν συμβουλευτικό έργο στην Ελλάδα
σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνει το Politico, μεταξύ 2011 και της φετινής χρονιάς, η ελληνική task force ξόδεψε χιλιάδες εργατοημέρες -πάνω από 2.250 μέχρι τις αρχές του 2014- προσπαθώντας να βοηθήσει την Αθήνα να εκπληρώσει οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια ύψους αρκετών δισ. που θα της παρασχεθεί. Το αποτέλεσμα, συνεχίζει το Politico, ήταν απογοητευτικό. Όχι, όμως, και η περιφρόνηση του ελληνικού λαού που δεν είδε αποτέλεσμα.

«Μετά από πέντε χρόνια με την Task Force και δύο συμβάσεις διάσωσης, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα», παραδέχεται ένας βετεράνος εμπειρογνώμονας της ΕΕ που ήταν μέλος της τελευταίας αποστολής στην Αθήνα. Με το νέο πρόγραμμα των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ να κάνει τα πρώτα του βήματα, η Κομισιόν έχει δείξει πως επιθυμεί να μετέχει ενεργά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δίχως όμως να δείχνει στους Έλληνες ότι θέλει να επιβληθεί μέσα στη χώρα τους.

«Πρέπει να αποφύγουμε να δείξουμε ότι πάμε να αναλάβουμε όλη την κατάσταση», λέει ένας αξιωματούχος που μετέχει αυτή τη στιγμή ενεργά στην αποστολή.

Με επικεφαλής τον έμπειρο Ολλανδό Maarten Verwey, ήταν μέλος και στη διάσωση της Κύπρου, η νέα ομάδα θέλει να κρατήσει πιο χαμηλό προφίλ από την Task Force. Ας μην ξεχνάμε πως ο επικεφαλής των τελευταίων αναγκάστηκε στο τέλος να κυκλοφορεί με σωματοφύλακες για την προστασία του.

Κατά το άρθρο, ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να πετύχουν στο έργο τους οι 10-15 εμπειρογνώμονες της Κομισιόν είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η πρόθεσή του να συνεργαστεί.

Αυτό είναι ένα ανοικτό ερώτημα. Και τούτο διότι είχε νωπές ακόμη οι υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού να καταργήσει τη λιτότητα. Ο Ολλανδός διπλωμάτης, Τομ ντε Μπρούιν, δηλώνει: «Είμαι ανήσυχος διότι το σταθερό μήνυμα του Τσίπρα είναι ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, αλλά δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Αυτό δεν ακούγεται και πολύ πειστικό. Σε οποιαδήποτε επιχείρηση χρειάζεται η δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου για να παραχθεί ένα έργο»...

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα