Moλοτοφ απο ταρατσες με ...parkour...

19:31 7/12/2014 - Πηγή: Fimotro
Σπασμένες βιτρίνες, λεηλατημένα καταστήματα, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, καμμένα αυτοκίνητα, βανδαλισμοί ακόμη και μέσα σε πολυκατοικίες: Αυτό είναι...
το σκηνικό της επόμενης μέρας στα Εξάρχεια και σε κεντρικές λεωφόρους στο κέντρο της Αθήνας έπειτα από μια νύχτα συγκρούσεων ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και δυνάμεις της αστυνομίας, κατά τις οποίες έγιναν 296 προσαγωγές, 43 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν και 12 αστυνομικοί.

Οι εκτεταμένες
καταστροφές εστιάζονται στην περιοχή των Εξαρχείων όπου οι φωτογραφίες θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο με κατεστραμμένα καταστήματα, περίπτερα και στάσεις λεωφορείων, φανάρια και κάμερες ασφαλείας σπασμένα, αυτοκίνητα καμμένα και τους δρόμους να είναι γεμάτοι με τζάμια, πέτρες, και τα πολεμοφόδια των δύο πλευρών από τη χθεσινή νύχτα.

Ζημιές σε καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν σημειωθεί και στην οδό Σταδίου, την Πανεπιστημίου και την Ομόνοια. Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις και ο δήμος Αθηναίων δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί.

Αντιδήμαρχος Αθηναίων: «Θύμισε 2008 η κατάσταση»

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Αποστολόπουλου στον ΣΚΑΪ: «Μας θύμισε το 2008 η κατάσταση στο κέντρο με ανυπολόγιστες καταστροφές στην πλατεία Εξαρχείων, την Ομόνοια και την Πανεπιστημίου. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Δεν είναι άβατο τα Εξάρχεια, δεν μπορούν οι μπαχαλάκηδες να καταστρέφουν την εικόνα της πόλης», τόνισε.

«20-30 άτομα σε κάθε ταράτσα πετούσαν από κεραίες μέχρι μολότοφ»

Ο κ. Αποστολόπουλος έδωσε και μια συγκλονιστική περιγραφή των βανδαλισμών που έγιναν χθες, ενώ στάθηκε και σε μια νέα μέθοδο που ακολούθησαν οι ομάδες των αντιεξουσιαστών στις μάχες με τις αστυνομικές δυνάμεις. Αφού υπογράμμισε ότι δεν ήταν μόνο 15χρονα αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας κουκουλοφόροι, στάθηκε ιδιαίτερα στο φαινόμενο κουκουλοφόροι να ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών και να επιτίθενται με μολότοφ στους αστυνομικούς στους δρόμους, πηδώντας μάλιστα από ταράτσα σε ταράτσα και από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, επιδιδόμενοι σε ένα ιδιότυπο parkour: «Δεκάδες άτομα ανέβηκαν σε ταράτσες. Υπήρχαν πολυκατοικίες που μέσα χάλασαν ακόμη και τα ασανσέρ. Υπήρχαν πολυκατοικίες που είχαν 20 και 30 άτομα πάνω! Πετάγανε από κεραίες μεχρι μολότοφ».

Η εξέλιξη του κλεφτοπόλεμου και η απάντηση της αστυνομίας

Η εισβολή σε πολυκατοικίες και οι νέες μέθοδοι κλεφτοπόλεμου ξεκίνησαν από το 2008 με τις εισβολές σε πολυκατοικίες σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε πάγια τακτική που όλο και εξελίσσεται δίνοντας πλεονέκτημα στους αντιεξουσιαστές τόσο στη θωράκισή τους απέναντι στους αστυνομικούς, όσο και στις επιθέσεις τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα