Manωλης μητσιας : κλασικη αξια...

Βρεθήκαμε στο καφέ «Best Friends» στα βόρεια προάστια. Μερικές φορές αρκεί μια συνάντηση, μια συνομιλία...
χωρίς καλουπωμένες απαντήσεις για να εκτιμήσεις έναν άνθρωπο. Εξω καρδιά, με ειλικρινές βλέμμα και ανδρική κορμοστασιά. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ακούραστα για ώρες. Απλός, ήρεμος και χαμογελαστός, ο Μανώλης Μητσιάς αναφέρεται με σεβασμό στις συνεργασίες του με όλους τους μεγάλους συνθέτες, μιλάει για τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις του, τη φιλία του με τον Αντώνη Σαμαρά και φωτίζεται ολόκληρος όταν μιλάει για
τα εγγόνια του, το μεγαλύτερο δώρο που του χάρισε ο γιος του.

- Είστε 46 χρόνια στο τραγούδι. Πόσο έχει αλλάξει η νύχτα από τότε μέχρι σήμερα; Στη δεκαετία του ’70 και του ’80 τα προγράμματα ήταν πιο μαζικά. Δηλαδή, σε ένα σχήμα τραγουδούσαμε πολλοί καλλιτέχνες. Θυμάμαι ήμουν μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Χάρρυ Κλυνν, την Τάνια Τσανακλίδου, την Ελπίδα και την Αννα Βίσση στα «Δειλινά» και πιάναμε όλο τo μουσικό φάσμα. Τότε ο κόσμος έβγαινε, είχε οικονομική άνεση, αλλά προσφέραμε και καλή μουσική.

- Τότε υπήρχε ο μουσικός διαχωρισμός έντεχνου και λαϊκού; Δεν υπήρχαν αυτά. Υπήρχαν μόνο καλή μουσική και καλοί τραγουδιστές. Τότε υπήρχαν επίσης και καλοί επιχειρηματίες, οι οποίοι έπαιζαν και τον ρόλο του παραγωγού. Ηταν ο Θωμάς Μιχαηλίδης, - ιδιοκτήτης των «Δειλινών», όπου μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή τα μεγαλύτερα ονόματα- από τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Διονύση Σαββόπουλο μέχρι τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Στράτο Διονυσίου. Δεν έμπαινε σκάρτο όνομα μέσα. Από την άλλη υπήρχε η «Νεράιδα» με επίσης καλά ονόματα, αλλά ήταν πιο ελιτίστικο μαγαζί. Οπως και η «Φαντασία», ένα λαϊκό μαγαζί στο οποίο δεν έπαιρναν ατάλαντους τραγουδιστές.

Μανώλης Μητσιάς, Παυλίνα Βουλγαράκη, Μπάμπης Στόκας, Φωτεινή Βελεσιώτου: το φετινό σχήμα στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο»

- Τη δεκαετία του ’90; Εκεί αρχίζει να αλλάζει λίγο ο κόσμος. Υπάρχουν τα μεγάλα μαγαζιά που προανέφερα, αλλά εισέρχεται και η ροκ μουσική. Η λαϊκή διασκέδαση παραμένει ίδια, αρχίζουν όμως να αλλάζουν τα τραγούδια. Δεν διέφερε πολύ από τη δεκαετία του ’80, όμως προς τα τέλη του ’90 αρχίζει να μπαίνει η σκηνοθεσία στα προγράμματα. Εμοιαζαν με θεατρικές παραστάσεις και έτσι άλλαξε η διασκέδαση. Δεν γίνεται να ερμηνεύω και όταν λέω το τραγούδι να κοιτάζω το ταβάνι και να λέω ότι τώρα είμαι και ηθοποιός στη σκηνή. Δεν γίνονται αυτά. Μετά το 2000 τα μαγαζιά μεγάλωσαν και έγιναν χαοτικά. Χάθηκε η επαφή του καλλιτέχνη με τον κόσμο. Τα τραγούδια γίνονταν όλο και πιο εύπεπτα όσο περνούσε ο χρόνος. Το γνήσιο λαϊκό τραγούδι έχει επαφή με τον κόσμο, τα σουξεδάκια δεν έχουν.

- Τα τελευταία χρόνια δεχθήκατε πόλεμο; Πόλεμο δεν μπορούσαν να μου κάνουν γιατί έχω μεγάλο μουσικό θησαυροφυλάκιο. Φυσικά με κράτησαν πίσω, ότι δήθεν δεν πουλάω και δεν με προωθούσαν. Πάντα έβγαζα ένα τραγούδι και πάθαιναν πλάκα. Δεν σου κρύβω ότι τραγούδια που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία δεν τα πίστευε ούτε η δισκογραφική μου εταιρεία. Το «Ποτέ» θεωρήθηκε πορνό τραγούδι, αλλά το έβγαλα μετά από δική μου επιμονή. Σήμερα, ο κόσμος μέσα στη φτώχεια του και την ανέχειά του έχει απαίτηση να ακούσει κάτι ωραίο.

- Μανώλης Μητσιάς, Μπάμπης Στόκας, Φωτεινή Βελεσιώτου, Παυλίνα Βουλγαράκη είναι το φετινό σας σχήμα στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο». Γιατί ονομάσατε το πρόγραμμα «4 εποχές τραγούδια»; Ο κάθε τραγουδιστής εκπροσωπεί ένα διαφορετικό είδος μουσικής, μια άλλη γενιά, το έντεχνο, το ροκ, το λαϊκό και το ποπ. Νομίζω ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να χαρίσει μια ωραία βραδιά. Δεν μορφώνουμε, αλλά ο κόσμος θα ανακαλύψει καινούρια τραγούδια, θα τραγουδήσει μαζί μας και θα περάσει καλά.

- Τι θα αλλάζατε στην καλλιτεχνική σας πορεία; Δεν θα άλλαζα τίποτα στα τραγούδια μου. Είμαι ευτυχής που έχω ερμηνεύσει αυτά τα τραγούδια. Λυπάμαι όμως που δεν είπα κάποια τα οποία ήταν γραμμένα για μένα, όπως ο «Αγιος Φεβρουάριος», επειδή δεν με άφησε η δισκογραφική μου εταιρεία. Τραγούδια που έχασα παρά τη θέλησή μου. Θα άλλαζα κάποιες συνεργασίες που έχω κάνει και για τις οποίες μετάνιωσα. Ευνοήθηκαν κάποιοι από την παρουσία μου αλλά στην πορεία δεν μου φέρθηκαν καλά. Ηταν αχάριστοι.

Το ζεύγος Μητσιά με τον γιο τους Μίλτο στη μέση

- Η άρνησή σας να εμφανιστείτε σε μεγάλες πίστες σας κόστισε οικονομικά; Μου δίνανε τρελά χρήματα, 20 φορές περισσότερα από τις μπουάτ όπου εμφανιζόμουν, αλλά δεν πήγα ποτέ και δεν το μετάνιωσα. Κάποια στιγμή ο Νίκος Γκάτσος μου είπε: «Πήγαινε, παιδί μου, να πάρεις τα χρήματα αυτά, είσαι επαγγελματίας τραγουδιστής». Αρνήθηκα. Του εξήγησα ότι δεν μπορώ να ερμηνεύω τη «Ραλλού» που μου έχεις γράψει και να μου ρίχνουν πανεράκια στα πόδια. Πολλές φορές απογοητεύτηκα γιατί έκανα σημαντικές δουλειές και δεν τις καταλάβαινε ο κόσμος. Εν καιρώ δικαιώθηκα για τις επιλογές μου, αφού έχουν μείνει διαχρονικά τα τραγούδια μου. Είχα μια φράση του Χατζιδάκι στο μυαλό μου που με ηρεμούσε: «Το καλό τραγούδι ανακαλύπτεται, δεν προσφέρεται στο πιάτο στον κόσμο. Θα το ανακαλύψουν αρκεί να έχεις υπομονή». Υπήρξαν πολλά βράδια που έφευγα από την μπουάτ χωρίς να πληρωθώ. Ωστόσο δικαιώθηκα στο τέλος.

- Πώς ήταν ως άνθρωπος ο Μάνος Χατζιδάκις; Γλυκύτατος, μοναδικός και large. Ηταν δοτικός, με έμαθε να είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου, να τραγουδάω και να ερμηνεύω σωστά. Και να μην επιδέχομαι επιρροές, να έχω άποψη.

- Ο Μίκης Θεοδωράκης; Μου έμαθε την ανεξαρτησία, να είμαι παλικάρι και δημοκρατικός. Και φυσικά για μένα ο Μίκης ήταν ο μεγαλύτερος πατριώτης. Ολοι οι μεγάλοι συνθέτες μου έδειξαν πώς να εκφράζομαι σωστά στα τραγούδια. Δηλαδή να ερμηνεύω μέσα από την ψυχή μου.

- Υπάρχει φιλία στον χώρο σας; Σπάνια, αλλά κατάφερα κι έκανα φίλους. Ο μεσημεριανός μου καφές στου «Φλόκα» ήταν παρέα με τον Γκάτσο, τον Χατζιδάκι κ.ά. Η γνωριμία μου με αυτούς τους ανθρώπους είναι το μεγαλύτερο δώρο που έχω πάρει μέσα από τη δουλειά μου.

- Αλήθεια, πώς κρατιέται ένας γάμος τόσα χρόνια; Πρόκειται για κάτι σπάνιο ειδικά στον χώρο σας. Με εκτίμηση, σεβασμό, αγάπη και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η σύζυγός μου ήταν πάντα άτυπη σύμβουλός μου και συνοδοιπόρος μου σε όλα.

Ο Μανώλης Μητσιάς με τη σύζυγό του

- Περάσατε ποτέ κρίση στον γάμο σας; Βέβαια περάσαμε κρίση, γιατί η νύχτα είναι νύχτα και υπάρχουν οι καλοθελητές που σε διαβάλλουν. Οταν όμως γνωρίζεσαι πραγματικά με τον άνθρωπό σου, τίποτα δεν λυγίζει τη σχέση.

- Εκτός από πατέρας είστε και παππούς. Είναι ωραία εμπειρία; Είμαι περήφανος για τον γιο μου. Τελείωσε την Οδοντιατρική, πήγε στην Αμερική για ειδικότητα στα εμφυτεύματα, μετά πήρε διδακτορικό στη Γερμανία και τώρα ετοιμάζεται να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα στο πανεπιστήμιο. Το ωραιότερο δώρο του, όμως, είναι τα εγγόνια που μου έχει χαρίσει και με έχουν τρελάνει. Ειδικά ο πρωτότοκος Μανωλάκης, που του αρέσει η μουσική και τραγουδάει τη «Ραλλού». Ποιος ξέρει; Μπορεί να γίνει τραγουδιστής κάποτε.

- Είστε πολιτικοποιημένος; Πάντα ήμουν πολιτικοποιημένος, αλλά ποτέ δεν πήρα τη σημαία να βγω μπροστά.

- Αν ήσασταν αριστερός, θα είχατε κάνει μεγαλύτερη καριέρα; Είμαι αριστερός με τον τρόπο ζωής μου, με τις καθημερινές μου πράξεις. Αυτό χαρακτηρίζει έναν αριστερό. Μπήκα επί χούντας φυλακή, τραγούδησα πρώτος στο Πολυτεχνείο, πέρασα δίκη στο ΕΑΤ-ΕΣΑ επί Σπανού στη χούντα. Με είχαν πιάσει στο σπίτι του Μίκη, με δίκασαν το 1967. Ημουν στο μεγαλύτερο στρατοδικείο στην Ελλάδα, την περίφημη υπόθεση Χαλκίδη. Τι Αριστερά και Δεξιά; Είμαι πατριώτης.

- Αν ήσασταν δηλωμένος αριστερός; Μπορεί να έκανα μεγαλύτερη καριέρα, αλλά θα έπρεπε να υπαναχωρήσω σε άλλες ιδέες μου. Να συμβιβαστώ με ό,τι έλεγε η ανακοίνωση του κόμματος. Δεν δέχομαι υπόδειξη από κανέναν. Και από κανένα κόμμα. Είμαι ανεξάρτητος και δημοκρατικός άνθρωπος.

- Πώς βλέπετε την πολιτική πορεία της χώρας; Δύσκολη. Είναι λάθος για την οικονομία της χώρας να μη βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

- Η χρόνια φιλία σας με τον Αντώνη Σαμαρά έχει επηρεάσει τις πολιτικές σας θέσεις; Ο Αντώνης είναι φίλος μου από πολύ παλιά, περάσαμε τη νιότη μας μαζί. Ερχόταν τα καλοκαίρια από την Αμερική όπου σπούδαζε και ήμασταν μαζί. Τότε δεν ήξερε ότι θα γίνει πολιτικός και ήμασταν νέοι. Μας δένει φιλία ετών. Ερχόταν στην μπουάτ όπου τραγουδούσα, με έπαιρνε και συνεχίζαμε τη διασκέδασή μας. Εχουμε περάσει πολλά με τον Αντώνη. Καλά και κακά.

- Πώς είναι ως άνθρωπος ο Αντώνης Σαμαράς; Απλό και λαϊκό παιδί. Και δεν ξεχνάει ποτέ τους φίλους του. Εν τη εξουσία του φαίνεται ο άνθρωπος. Ακόμα με ρωτάει για παλιούς μας φίλους που έχουν χαθεί γιατί ζουν στην επαρχία.

- Θεωρείτε ότι τα έχει πάει καλά πολιτικά; Πιστεύω ότι τα πήγε καλά και έχει κάνει πράγματα που δεν ήθελε να κάνει, ούτε τα πίστευε. Κάποια στιγμή συγκρούστηκα μαζί του πολιτικά και τον είχα ρωτήσει γιατί το έκανε αυτό. Η απάντησή του ήταν ότι αν δεν γινόταν αυτό θα βούλιαζε η χώρα. Πάνω απ’ όλα προέχει η πατρίδα. Και μπράβο του που επέμεινε να ανοίξει η Αμφίπολη.
Ηξεραν χρόνια τι έκρυβε, αλλά δεν άφηναν να ανοίξει για πολιτικούς λόγους. Θεωρώ, δε, ότι πλήρωσε πολλές αμαρτίες άλλων. Μια ατυχία είχε ο Αντώνης: δεν είχε φωτεινά μυαλά δίπλα του. Είναι λίγοι οι συνεργάτες του. Απέχουν έτη φωτός από τον Αντώνη.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
αξια, δημητρης μητροπανος, νίκος γκάτσος, μικης θεοδωρακης, friends, σαμαρας, μητροπανος, κλυνν, αννα, ροκ, εταιρεία, πορνο, θεατρο, ποπ, φεβρουάριος, ελλαδα, protothema, Αντωνης Σαμαρας, βασιλικος γαμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στρατος, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αμφιπολη, η ζωη ειναι ωραια, πολυτεχνειο, γαμος, γερμανια, γκατσος, δουλεια, ηθοποιος, καριερα, μουσικη, οικονομια, ονοματα, προγραμμα, τραγουδια, φιλια, φτωχεια, χουντα, αγαπη, αμερικη, ανθρωπος, αννα βισση, αννα, ατυχια, βικυ, βικυ μοσχολιου, βισση, βλεμμα, βορεια, βορεια προαστια, βραδια, γινει, γινεται, γινονται, γνησιο, γνωριμια, διδακτορικο, δικη, δωρο, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελπιδα, εμφυτευματα, εποχη, εποχες, επρεπε, επιτυχια, εσα, εταιρεία, ετη, ετων, ζευγος, ζωης, ιδεες, ιδια, ειδος, υπηρχαν, υποθεση, θωμας, καφες, κομμα, λαθος, μιχαηλιδης, μοσχολιου, μυαλο, νυχτα, νίκος γκάτσος, παντα, οδοντιατρικη, ονομα, παιδι, πλακα, ποπ, προγραμματα, ψυχη, ροκ, ρολο, συζυγο, σκηνοθεσια, σπιτι, τανια τσανακλιδου, τρελα, φυλακη, φυσικα, χαθηκε, χρονος, ωρες, αυστηρος, μπουατ, δουλειες, χωρα, κλυνν, καρδια, μεινει, μπροστα, μυαλα, ποδια, protothema, σημαια, σκηνη, ωραιο
Τυχαία Θέματα