Kaλοκαιρινες... συγχωνευσεις

11:33 17/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Από το : axiaplus.gr
Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα σε ότι αφορά στο νέο γύρο συγχωνεύσεων, καθώς μέρα με την ημέρα όλοι οι μεγάλοι παίκτες ανοίγουν πλέον τα χαρτιά τους φανερώνοντας πτυχές της σχεδιαζόμενης...
στρατηγική τους. Η χθεσινοβραδυνή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εμπορικής Τράπεζας A. Strub σηματοδοτεί και επισήμως την προσπάθεια των
Γάλλων της Credit Agricole να διαδραμματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος αξιοποιώντας το περιουσιακό τους στοιχείο στην Εμπορική Τράπεζα.

Η δήλωση του γάλλου επικεφαλής της Εμπορικής Τράπεζας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ότι η Credit Agricole θα είναι παρούσα στην ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος καθώς και στην σχεδιαζόμενη αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου επιβεβαιώνει όσα διέρρεαν τις τελευταίες ημέρες κύκλοι της διοίκησης, περί πρόθεσης των γάλλων να συζητήσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Εμπορικής Τράπεζας με άλλο ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα με αντάλλαγμα ισχυρό ποσοστό συμμετοχής στο νέο σχήμα.

Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank έχουν σύμφωνα με πληροφορίες τον πρώτο λόγο και ήδη ο οικονομικός έλεγχος της Εμπορικής Τράπεζας βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν και την Eurobank να «λοξοκοιτάζει» προς την περίπτωση της Εμπορικής αν και ο όμιλος Λάτση φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στην περίπτωση της ATE Bank.

Παρά πάντως το κλίμα επιτάχυνσης των ανακατατάξεων που καλλιεργείται τις τελευταίες ώρες, άπαντες γνωρίζουν ότι τα όποια εγχειρήματα τεθούν προς υλοποίηση, εμφανίζουν και αρκετά πρακτικά εμπόδια.

Στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας, αναλυτές θεωρούν προϋπόθεση την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από τον μητρικό όμιλο πριν την επίτευξη της όποιας συμφωνίας. ΄Η πιο απλά οι Γάλλοι να εισφέρουν και νέα κεφάλαια, πέρα των 12 δις. ευρώ που έχουν ήδη ξοδέψει, απόφαση εξαιρετικά δύσκολη υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Μάλιστα όπως εκτιμάται η Εμπορική θα χρειαστεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της περί το 1 – 1,5 δις. ευρώ επιπλέον.

Άλλο σημείο κλειδί είναι η κάλυψη, όπως φημολογείται από τους γάλλους του ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών κατά τη φάση της ανακεφαλαιοποίησης του νέου σχήματος προκειμένου η συμμετοχή του κρατικού τομέα να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα του νέου σχήματος που θα προκύψει από συγχώνευση.

Σημείο κλειδί παραμένει η στάση που θα κρατήσει το ΤΧΣ έναντι του ενδιαφέροντος των ελληνικών τραπεζών για την Εμπορική, με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ενώ μετά τον δανεισμό των 18 δις. ευρώ είναι φυσικό το Ταμείο να απαιτεί πλήρη έλεγχο για το πώς αξιοποιούνται τα παραπάνω κεφάλαια.

Θα προηγηθεί deal στην ATE Bank

Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία μπαίνουν και οι εξελίξεις στην ATE Bank καθώς οι μνηστήρες ανοίγουν σιγά
Keywords
Τυχαία Θέματα