Kai σημερα καιγονται δαση στα δερβενοχωρια

10:45 28/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Σκληρή «μάχη» με τις φλόγες έδιναν για τρίτη ημέρα χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Δερβενοχώρια καθώς η φωτιά έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις, απειλώντας κατοικημένες περιοχές, αλλά και αποθήκη με πυρομαχικά...
Η φωτιά, η οποία ξέσπασε κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας το βράδυ του Σαββάτου, έχει ήδη καταστρέψει μεγάλη έκταση πευκοδάσους, ενώ έχει διασπαστεί σε δύο μεγάλα μέτωπα, το πρώτο βρίσκεται νοτιοδυτικά, προς την πλευρά της Μαγούλας, ενώ το δεύτερο έχει ανατολική κατεύθυνση, προς την πλευρά της Πάρνηθας. Τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς δυσχεραίνουν η μορφολογία του εδάφους, καθώς
η ευρύτερη περιοχή είναι δύσβατη και εστίες υπάρχουν διάσπαρτες σε χαράδρες, αλλά και οι μεταβλητοί άνεμοι. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της απότομης αλλαγής των ανέμων χθες το απόγευμα υπήρξαν αναζωπυρώσεις, με τη φωτιά να πλησιάζει επικίνδυνα τους οικισμούς Πράσινο και Πάνακτο, αλλά και την αποθήκη πυρομαχικών της Πυρκάλ.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά έχει μεγάλη περίμετρο, ενώ τα δύσβατα σημεία δυσκολεύονται να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις και αντιμετωπίζονται από τα εναέρια μέσα, τα οποία όμως σταματούν να πετούν όταν σκοτεινιάζει. Σημειώνεται ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 65 οχήματα, 113 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες και 16 οχήματα των δήμων, ενώ ρίψεις νερού από αέρος κάνουν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Επίσης, με έξι υδροφόρες των 20 τόνων και μηχανήματα συνδράμει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. «Οι άνδρες της Πυροσβεστικής καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες», δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, υπογραμμίζοντας τον ηρωισμό των πιλότων του καναντέρ που αναγκάστηκε να κάνει προσγείωση το πρωί της Κυριακής. «Ευτυχώς οι άνθρωποι βγήκαν σώοι», είπε.
Παραλίγο τραγωδία
Το πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215, που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στα Δερβενοχώρια, κάτω από άγνωστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες εμφάνισε πρόβλημα ισχύος στον έναν κινητήρα, με αποτέλεσμα οι χειριστές του να προχωρήσουν σε αναγκαστική προσγείωση. Το αεροσκάφος, από τα πλέον «γερασμένα» πυροσβεστικά, τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι εικόνες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σοκάρουν, αφού το αεροσκάφος έμοιαζε με μια άμορφη μάζα. Στο σημείο έφθασαν σωστικά συνεργεία τα οποία παρέλαβαν και μετέφεραν σώους τους πιλότους στο 251 ΓΝΑ.
Ο κυβερνήτης είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύεται προληπτικά, ενώ ο συγκυβερνήτης έχει τραυματιστεί στη μέση του και ίσως χρειαστεί να υποβληθεί σε επέμβαση. Η πτώση του αεροσκάφους έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα με τα γερασμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει πλέον 12 καναντέρ, εκ των οποίων τα οκτώ κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ενώ τα τέσσερα είναι νεότερης τεχνολογίας.
Το σοβαρό πρόβλημα με τα καναντέρ παραδέχτηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών με δανεισμό, χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), αλλά και με ενοικίαση σε συνεργασία με άλλες χώρες. Ο κ. Τόσκας επισήμανε ότι η αντικατάσταση των αεροσκαφών θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, αφού ένα μεγάλο μέρος των εναέριων πυροσβεστικών μέσων είναι ηλικίας 45 χρόνων.
Keywords
Τυχαία Θέματα