H toyρκια παγωνει 3 κεφαλαια διαπραγματευσεων με την εε

12:14 17/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Επίδειξη ισχύος έκανε η Τουρκία στις Βρυξέλλες αρνούμενη η ίδια αυτή τη φορά να ανοίξει τρία νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως σήμερα, δηλαδή την ΕΕ να αρνείται και την Τουρκία να πιέζει για να προχωρήσουν οι...
διαπραγματεύσεις. Την επίσημη ανακοίνωση ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί σε αυτή τη φάση να προχωρήσουν
οι διαπραγματεύσεις έκανε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αλί Μπαμπατζάν, το βράδυ της Τρίτης, στο δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του στις Βρυξέλλες, παρουσία του Ολι Ρεν, αντιποροέδρου της Κομισιόν και επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, του Στέφαν Φούλε, επιτρόπου αρμοδίου για τι Διεύρυνση και ευρωβουλευτών. Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε για την προσήλωση της χώρας του στην ευρωπαϊκή πορεία.

Η Αγκυρα είχε προϊδεάσει στο παρελθόν για τις προθέσεις της και διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Μπαμπατζάν επισημοποίησε την απόφαση αυτή, στην οποία τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προσέδωσαν διθυραμβικό χαρακτήρα.
Επισήμως η Αγκυρα δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι πρόκειται για τα τρία τελευταία κεφάλαια που μπορεί σε αυτή τη φάση να διαπραγματευτεί και να αναλάβει δεσμεύσεις, χωρίς από την πλευρά της η ΕΕ να δεσμευτεί για ημερομηνία ένταξής της θα αποδυνάμωνε το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο.

Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η Τουρκία επιθυμεί να αποφύγει τις όποιες επαφές με την ΕΕ στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας σε αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία αρνείται να αναγνωρίσει η Αγκυρα. Επίσης εκτιμάται ότι φοβάται ένα πιθανό νέο βέτο της Λευκωσίας σε κάποιο από τα τρία κεφάλαια.

Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει ανοίξει τις διαπραγματεύσεις σε 13 κεφάλαια, ενώ οι διαπραγματεύσεις σε άλλα 17 κεφάλαια έχουν παγώσει λόγω των αντιρρήσεων εκ μέρους χωρών-μελών της ΕΕ, κυρίως της Γαλλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα