H ρωσια επεκτεινει τον ελεγχο της στην κριμαια...

18:11 8/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Την ώρα που οι προσπάθειες για διπλωματική επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον έλεγχο της Κριμαίας δείχνουν να έχουν βαλτώσει, ...
η Μόσχα επεκτείνει τον έλεγχό της σε περιοχές της Κριμαίας εκμεταλλευόμενη και την φιλορωσική διάθεση μεγάλου μέρους ρωσόφωνων Ουκρανών που ζουν στην περιοχή.

Το πρωί του Σαββάτου περίπου 3.000 υποστηρικτές των Ρώσων διαδήλωσαν έξω από την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Χάρκοβο. Οι φιλορώσοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ
της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία και εναντίον του φασισμού.

Οπως δείχνουν φωτογραφίες, ρωσικά στρατεύματα στη Συμφερόπολη έγιναν δεκτά με επευφημίες από ρωσόφωνους πολίτες.

Τις τελευταίες μέρες, η Μόσχα ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική: Βρίσκεται σε συζητήσεις με τις χώρες της δύσης για την διπλωματική διευθέτηση της κρίσης, παραλλήλως όμως προσπαθεί να διευρύνει την στρατιωτική της επιρροή στη χερσόνησο της Κριμαίας δημιουργώντας τετελεσμένα που θα είναι δύσκολο να ανατραπούν στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Το βράδυ της Παρασκευής Ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά επιχείρησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο στρατιωτικής βασης του ουκρανικού στρατού στη Σεβαστούπολη. Χωρίς να χρησιμοποιήσουν βία, οι Ρώσοι στρατιώτες πήραν τον έλεγχο της βάσης, αφού οι περίπου 100 Ουκρανοί στρατιώτες δεν άνοιξαν πυρ.

Προς το παρόν οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

«Επιθετικά ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέλαβαν μια μονάδα της υπηρεσίας συνοριοφυλάκων στο Σκολκίν, εκδιώκοντας τις οικογένειες των ουκρανών συνοριοφυλάκων», αναφέρει ουκρανική υπηρεσία συνοριοφυλάκων σε ανακοίνωσή της.

«Ένοπλοι ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη μονάδα τη νύχτα. Κατά την εισβολή επιτέθηκαν σε έναν αξιωματικό υπηρεσίας ο οποίος προσπάθησε να αντισταθεί και κατέσχεσαν τα όπλα που βρίσκονταν στη αποθήκη. Οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στα διαμερίσματα όπου ζουν οι οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι Ρώσοι κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα του διοικητή της μονάδας, της συζύγου του και άλλων αξιωματικών. Ζήτησαν από όλους να μαζέψουν τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν το κτίριο. Αυτή τη στιγμή η μονάδα είναι κατειλημμένη από τους ρώσους στρατιώτες», υπογραμμίζεται.

Ρωσικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά έχουν περικυκλώσει ουκρανικές βάσεις στην Κριμαία μετά την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου από τη Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί ανταλλαγές πυροβολισμών, αλλά μόνο έντονες αντιπαραθέσεις στις βάσεις, καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι πολύ λιγότεροι από τους Ρώσους και δεν έχουν προβάλει αντίσταση.

Παράλληλα με την προσπάθεια να καταλάβουν όσο μεγαλύτερη έκταση της Κριμαίας μπορούν, φωτογραφίες δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν και ναρκοπέδια κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει την Κριμαία από την υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια.

Η Πολωνία εκκενώνει το προξενείο της στη Σεβαστούπολη
Η Πολωνία εκκενώνει το προξενείο της στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Λαβρόφ: Η Μόσχα είναι ανοικτή σε έναν «ειλικρινή, αντικειμενικό» διάλογο για την Ουκρανία
Μετά την προειδοποίησή του ότι σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αυτές θα γυρίσουν μπούμερανγκ για τους δυτικούς, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν «ειλικρινή, αντικειμενικό» διάλογο για την Ουκρανία με τις ξένες δυνάμεις.

«Είμαστε ανοικτοί σε έναν ειλικρινή και αντικειμενικό διάλογο ίσος προς ίσο με τους ξένους εταίρους μας, ώστε να βρεθεί τρόπος να βοηθήσουμε ολόκληρη την Ουκρανία να βγει από την κρίση», σημείωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στη Δύση στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον τατζίκο ομόλογό του.

Ο Λαβρόφ κατήγγειλε εξάλλου ότι η ουκρανική κυβέρνηση λαμβάνει εντολές από εξτρεμιστές και αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει οποιονδήποτε άμεσο ρόλο στην κρίση στην Κριμαία.

«Η μεταβατική κυβέρνηση (…) δεν είναι ανεξάρτητη. Εξαρτάται, δυστυχώς, από ακραίους εθνικιστές που προκάλεσαν ένα ένοπλο πραξικόπημα», σημείωσε.

Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών: «Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος»
Ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει την Κριμαία και ότι θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί η κρίση στην ουκρανική χερσόνησο ειρηνικά.

«Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος και δεν θα την παραδώσουμε σε κανένα», δήλωσε ο Αντρέι Ντεστσίτσια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο.

Αναφερόμενος στους θανάτους διαδηλωτών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ντεστσίτσια είπε: «Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιλύσουμε την κρίση μέσω της διπλωματίας. Ήδη είχαμε πάρα πολλά θύματα».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα