H nea kentροαριστερα...

Από το : politikoi.com
Η ουσία της πρόσκλησης για τη νέα κεντροαριστερά είναι η προσπάθεια να βρεθούν κάτω από τον ίδιο φορέα όλες οι δυνάμεις του χώρου. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στην πιο κρίσιμη για την Ελλάδα...
συγκυρία.

1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΦΟΡΕΑ. Πρόσκληση – έκκληση στις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ,
τις δυνάμεις της οικολογίας, της αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες και προσωπικότητες, να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου.

Προτείνεται η δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα που θα συστεγάσει όλους, χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων. Ο φορέας μπορεί να συσταθεί τους προσεχείς μήνες μέσα από μια Ιδρυτική Συνέλευση, με συμφωνημένες διαδικασίες και να εξελιχθεί στο κέντρο των κοινών επεξεργασιών για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό διευκολύνει τις κινήσεις, που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, στο να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον. Η κοινή αναφορά τους στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα διευκολύνει τη διαδικασία.

Αναγνωρίζεται η πρωτοβουλία των «5 Δημάρχων» και άλλων αυτοδιοικητικών φορέων του ίδιου χώρου, που δείχνουν ένα δρόμο συνεργασίας στη βάση αξιών που είναι κοινές.

2. ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ. Η επαναθεμελίωση της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι αναγκαία ενόψει της νέας φάσης της Εθνικής Ανασυγκρότησης στην οποία εισέρχεται βαθμιαία η χώρα. Η εποχή των μνημονίων φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Το τραύμα της εθνικής πόλωσης δεν θα σβήσει εύκολα, θα χρειαστεί μάλιστα πολύ κουράγιο και συμφιλιωτική επιμονή απ’ όλες τις πλευρές για να ξεπεραστεί. Όμως, η πολιτική δραστηριότητα δεν θα περιορίζεται στην αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Μετά από μια καταστροφή, η Ελλάδα ξαναποκτά τη δυνατότητα και τα μέσα να σχεδιάσει το μέλλον της.

3. ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ – ΛΑΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΣΜΟΣ. Πρώτο μέλημα είναι να βγει η Ελλάδα από τη θέση του κράτους-παρία, να επανακτήσει τη διεθνή της αξιοπρέπεια και να διεκδικήσει ρόλο στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης που θα επιταχυνθούν. Για μια Ενωμένη Ευρώπη που δεν θα είναι, γιατί δεν μπορεί πια να είναι, πολιτικό σχέδιο των ελίτ, αφού η κρίση πολιτικοποίησε στο έπακρο τη διαδικασία ενοποίησης. Για έναν ευρωπαϊσμό, όχι μόνο προοδευτικό αλλά και λαϊκό. Μόνο έτσι θα περιοριστεί προοπτικά ο διαχεόμενος ευρωσκεπτικισμός.

Η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εθνική αυτογνωσία και σε μια νέα πατριωτική υπερηφάνεια. Χωρίς την κομπλεξική εθνικιστική αλαζονεία γι’ αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε ενώ δεν είμαστε. Και χωρίς καμιά ντροπή γι αυτό που όντως είμαστε.

4. ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η συγκρότηση της νέας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την πολιτική ανανέωση. Η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος έχει οδηγήσει σε ένα ασταθές ακόμα κομματικό σκηνικό, με ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά στείρος, προγραμματικά οπισθοδρομικός και ιδεολογικά συντηρητικός. Εγκλωβίζει, δεν απελευθερώνει τις δυνάμεις της χώρας. Η τερατογένεση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής εξελίχτηκε σε σαράκι της δημοκρατίας.

Η συγκρότηση δεν είναι μόνο οργανωτική διαδικασία, αλλά βαθιά πολιτική, και πρέπει να στοχεύσει κυρίως στην ανάδειξη νέων ανθρώπων που θα ανανεώσουν την πολιτική ηγεσία της παράταξης και της χώρας
Keywords
Τυχαία Θέματα