H ''kokkinh λιστα'' των απειλουμενων ειδων...

Το αφρικανικό οκάπι είναι μεταξύ των ζώων που βρίσκονται πιο κοντά στο χείλος του αφανισμού, όπως καταδεικνύει η φετινή Κόκκινη Λίστα απειλούμενων ειδών που δόθηκε στη δημοσιότητα ...
από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Η δερματοχελώνα, από την άλλη, περιλαμβάνεται στα είδη που οι πληθυσμοί τους ενισχύθηκαν.
Στη φετινή έκδοση της διεθνώς αναγνωρισμένης λίστας, αξιολογείται η κατάσταση 71.500 ειδών, περίπου 1.000 παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Μεταξύ αυτών είναι όλα τα γνωστά αμφίβια, πτηνά και θηλαστικά, περίπου τα μισά ερπετά, το εν τρίτο των ψαριών και ένα ποσοστό ασπόνδυλων,
φυτών και μυκήτων.
Από το σύνολο των ειδών που περιλαμβάνονται, πάνω από το εν τρίτο απειλούνται, σύμφωνα με τη νέα Κόκκινη Λίστα. Βασικές αιτίες αποτελούν η καταστροφή βιοτόπων, το κυνήγι και η εισαγωγή ειδών-εισβολέων σε οικοσυστήματα, όπου δεν ανήκουν.
Το οκάπι, στενός συγγενής της καμηλοπάρδαλης, το οποίο χαρακτηρίζεται από την μπλε γλώσσα του και τις ραβδώσεις που παραπέμπουν σε ζέβρα, βρίσκεται πολύ κοντά στον αφανισμό εξαιτίας του πολέμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ζει, καθώς και της αποψίλωσης. «Στο Κονγκό το λατρεύουν ως εθνικό σύμβολο, όμως δυστυχώς η χώρα παραμένει στο έλεος εμφυλίου πολέμου και σπαράσσεται από τη φτώχεια εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες», δήλωσε στον Guardian η Νοέλ Κύμπελ από τη IUCN.
Οι δερματοχελώνες, ορισμένα είδη άλμπατρος και μια χελώνα από την Καλιφόρνια περιλαμβάνονται στα ζώα που – προς το παρόν τουλάχιστον - δεν κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό και μάλιστα παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης. «Αυτή η ενημέρωση της Κόκκινης Λίστας δείχνει ορισμένες φοβερές επιτυχίες στο κομμάτι της διατήρησης, από τις οποίες πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα», δήλωσε η Τζέιν Σμάρτ της IUCN.
«Ωστόσο, το μήνυμα συνολικά παραμένει ζοφερό. Με κάθε ενημέρωση, παρότι βλέπουμε ότι η κατάσταση ορισμένων ειδών βελτιώνεται, ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ειδών προστίθεται στις απειλούμενες κατηγορίες», πρόσθεσε η ίδια. «Ο κόσμος πρέπει να εντείνει άμεσα τις προσπάθειες αποτροπής αυτής της καταστροφικής τάσης.»
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα