H eπιτροπη ανταγωνισμου προχωραει το προγραμμα επιεικειας

Στην αναμόρφωση του Προγράμματος Επιείκειας προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού με στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρτέλ και άλλων αντιανταγωνιστικών πρακτικών. Με απόφαση της Ολομέλιας η...
Επιτροπή Ανταγωνισμού οι αλλαγές αφορούν διευκολύνσεις σε όσες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα είναι πρόθυμα να θέσουν τέλος στη συμμετοχή τους σε παράνομες πράξεις και να συνεργασθούν στις έρευνες που διεξάγει η Επιτροπή με στόχο την αποκάλυψη εμπλεκομένων εταιρειών σε υποθέσεις καρτέλ αλλά και να στοιχειοθετούν
καλύτερα τις υποθέσεις.

Το νέο πλαίσιο που αφορά το πρόγραμμα επιείκειας, και ισχύει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξασφαλίζει την μείωση των προστίμων ή ακόμα και την πλήρη απαλλαγή για επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού προσκομίζοντας στοιχεία που αποκαλύπτουν τη δράση του καρτέλ στο οποίο συμμετέχουν.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής σύμφωνα με το νέο καθεστώς είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης, ο βαθμός στον οποίο η αίτηση ενισχύει τη δυνατότητα της Επιτροπής να αποδείξει την παράβαση, η σοβαρότητα και η πληρότητα των στοιχείων και των πληροφοριών που προσκομίζει η εταιρία ή το φυσικό πρόσωπο που θέλει να «μπει» στο Πρόγραμμα Επιείκειας , και τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν επιπρόσθετη αποδεικτική αξία σε σχέση με τα στοιχεία που διαθέτει την δεδομένη στιγμή η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Μια από τις βασικές προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος επιείκειας, είναι η « προστασία » οποίου ενταχθεί στο πρόγραμμα, ώστε να μη γίνουν γνωστά τα στοιχεία της επιχείρησης ή το φυσικό πρόσωπο που προσκομίζει πληροφορίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα επιείκειας πρέπει να περιλαμβάνουν αναλυτική περιγραφή του πιθανολογούμενου καρτέλ, αναφορικά με τους στόχους του, τα προϊόντα ή υπηρεσίες που αφορά, τη γεωγραφική περιοχή δράσης του, τη χρονική του διάρκεια και το ιστορικό του καθώς και συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη και λειτουργία του καρτέλ.

Επιπλέον στην περίπτωση των φυσικών προσώπων η υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και η πλήρης απαλλαγή τους από την επιβολή του προστίμου αίρει το αξιόποινο των πράξεων τους, ενώ, στην περίπτωση της επιβολής μειωμένου προστίμου, θεωρείται ελαφρυντική περίσταση και τους επιβάλλεται ποινή μειωμένη σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα .
Keywords
Τυχαία Θέματα