H δημοκρατρικη συμπαραταξη ανασυντασσεται απεναντι σε συριζα και νδ...

14:00 14/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Αυτόνομο ρόλο απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που ...
συνδιασκέπτεται αυτό το Σαββατοκύριακο, θέτοντας ως βασικό διακύβευμα την πολιτική επανεκκίνηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. Μετά από ένα χρόνο στο “τιμόνι” του ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά στέλνει μήνυμα επιστροφής των απογοητευμένων ψηφοφόρων και να επαναλάβει την επιθυμία επανένωσης των δυνάμεων του Κέντρου.

Παρά ταύτα, η απουσία του προέδρου του Ποταμιού
από την πανελλαδική Συνδιάσκεψη
θολώνει το τοπίο στη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς άλλες δυνάμεις. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα παραστεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αν και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε προσωπικά μαζί του. Εκείνος έδωσε αρνητική απάντηση στην κυρία Φώφη Γεννηματά και αποφάσισε να παρευρεθεί στο συνέδριο της Δράσης, που πραγματοποιείται σε παράλληλο χρόνο, ενώ από το ίδιο βήμα θα μιλήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κίνηση του κ. Θεοδωράκη προκάλεσε έντονη δυσφορία στη Χαριλάου Τρικούπη και έτσι επιβεβαιώνει τις “κακές” γλώσσες που αναφέρουν ότι οι προσπάθεια ένωσης του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πιθανότητα είναι προσχηματική.

“Σε μια δύσκολη συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει προσχωρήσει χωρίς όρους στις πιο ακραίες απαιτήσεις των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, υιοθετώντας ακραίες αντικοινωνικές επιλογές, είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα νέο, σύγχρονο, προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία ικανό να προχωρήσει στη διέξοδο από την κρίση με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και με σαφή Ευρωπαϊκή προοπτική”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία επιχειρεί έτσι να βάλει και τέλος στα σενάρια περί συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα μιλήσουν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Το Ποτάμι θα εκπροσωπήσει στη συνδιάσκεψη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας. Τις κεντρικές ομιλίες θα κάνουν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Γιάννης Τούντας.

Οι περίπου 1.200 περίπου συμμετέχοντες θα συνεδριάσει σε 8 workshops (Πολιτική Εισήγηση για τη Διακήρυξη, Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, Σύγχρονο Κράτος, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Η Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, Κράτος παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών, Πολιτικό Σύστημα, Περιβάλλον, Ποιότητα ζωής, Ενέργεια).

Την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν απολογιστικές ομιλίες από τα μέλη των θεματικών τομέων και τα κείμενα θα τεθούν προς έγκριση από τους συνέδρους. Μέχρι στιγμής, παρατηρούνται αποκλίσεις μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στα θέματα της απλής αναλογικής, του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας και της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
Πηγή: protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα