H bia στο στοχαστρο ομιλιας του γ.μιχελακη στο ινστιτουτο καραμανλης στο γκαζι

17:18 31/1/2013 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΔημοσιογράφος ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,H οικονομική κρίση και η έξαρση της βίας στην χώρα μας ήταν το κύριο θέμα ομιλίας του βουλευτή της ΝΔ και προέδρου του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής... Γιάννη Μιχελάκη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι με θέμα ..."Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης" με τη συμμετοχή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν.Δένδια, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, της Καθηγήτριας Εγκληματολογίας κας
Χρ. Ζαραφωνίτου, της Διευθύντριας Ερευνών του ΕΚΚΕ κας Ι.Τσίγκανου, του Ομότιμου καθηγητή Εγκληματολογίας κ. Ι. Φαρσεδάκη και του τ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Ελ Οικονόμου. Ο κ.Μιχελάκης τόνισε ότι η πόλη μας έχει αλλάξει και τόνισε τα εξής: Είναι πια κοινή διαπίστωση πως, μέσα σε τρία χρόνια, στα μάτια των ξένων, η πόλη μας άλλαξε εικόνα.Ακόμη πιο πολύ άλλαξε η εικόνα της στα δικά μας τα μάτια.Μαύρισαν οι γειτονιές της από τα λουκέτα.Εμφανίστηκαν στους δρόμους της ενεχυροδανειστήρια.Πλημμύρισαν τα γιαπιά της από άστεγους.Βιώνουμε εικόνες και καταστάσεις άλλων εποχών.Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η οικονομική κρίση αφήνει έντονα τα σημάδια της.Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μόνο αυτά.Είναι και έξαρση φαινομένων που προϋπήρχαν.Τα κύματα της παράνομης μετανάστευσης, το οργανωμένο έγκλημα, οι ανθρωποκτονίες για ασήμαντη αφορμή,οι ληστείες, οι κλοπές, η μικροπαραβατικότητα.Σε πολλές περιπτώσεις, ολόκληρες γειτονιές της πόλης καταλήφθηκαν από παράνομους μετανάστες κι ακόμη πιο πολλές σκιάστηκαν από φαινόμενα λαθρεμπορίου,διακίνησης ναρκωτικών και πορνείας.Παλαιές ιστορικές γειτονιές της Αθήνας μετατράπηκαν σε «γκέτο»,με τους κατοίκους να ζουν έναν καθημερινό εφιάλτη.Τα ανοιχτά παράθυρα στα σπίτια και οι χαρούμενες φωνές από παιδικά παιχνίδια στους δρόμους και στα πεζοδρόμια υπάρχουν μόνο ως μια ευχάριστη ανάμνηση.Οι λίγοι κατάφεραν να τρομοκρατήσουν τους πολλούς και να αιχμαλωτίσουν τους νοικοκυραίους μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.Αλλά και να πλήξουν σοβαρά τη λειτουργία καταστημάτων που ήδη φυτοζωούσαν εξαιτίας της κρίσης.Και να επιβάλουν ακόμη περισσότερα λουκέτα.
Την εικόνα της πόλης, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας έχουν πλήξει στο απώτερο,αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, οργανωμένες ομάδες κουκουλοφόρων.Όλοι θυμόμαστε τα Δεκεμβριανά του 2008, αλλά και τα πιο πρόσφατα του Μαΐου του 2010που στοίχησαν τη ζωή σε τρείς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και μία έγκυος γυναίκα.Και είναι θετικό που η Αστυνομία βρίσκεται ήδη στα ίχνη των δραστών.Όλοι επίσης ξέρουμε ότι πανεπιστημιακοί χώροι κατά περίσταση, αλλά και ιστορικά κτήρια σε μόνιμη βάση,χρησιμοποιούνταν από ομάδες περιθωριακών στοιχείων σαν εστίες βίας και ανομίας.Χαρακτηριστική, αλλ’ όχι μοναδική, η περίπτωση των αυτοαποκαλούμενων αναρχικών που είχαν καταλάβει –εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια- τη «βίλα Αμαλία».Και, όπως αποδείχθηκε, τη χρησιμοποιούσαν σαν παρασκευαστήριο μολότοφ και ορμητήριο βίας.Και θέλω –στο σημείο αυτό- να συγχαρώ θερμά τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια,που τόλμησε να συγκρουστεί με τα θλιβερά κατάλοιπα του παρελθόντος.Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών του, τόσο στην εφαρμογή του Σχεδίου «Ξένιος Ζεύς»,όσο και στην εκκαθάριση των εστιών ανομίας είναι θεματικά.Υπηρετούν το συλλογικό καλό και, μέρα με τη μέρα, αποκαθιστούν την εικόνα της πόλης μας.Θα είμαστε κοντά του. Αρωγοί και συμπαραστάτες.Θέλω ακόμη να αναφερθώ στα τελευταία κρούσματα οργανωμένης βίας:Στις εμπρηστικές επιθέσεις σε καταστήματα τραπεζών, γραφεία πολιτικών και σπίτια δημοσιογράφων.Στη φραστική επίθεση που δέχτηκε εδώ, λίγο πιο κάτω, ο δήμαρχος της πόλης μας, ο κ. Καμίνης, επειδή είχε το θάρρος να στραφεί εναντίον των μπαχαλάκιδων.Κυρίως, όμως, στην επίθεση που έγινε στα κεντρικά Γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Mall.Είναι φαινόμενα εξόχως ανησυχητικά, καθώς επιφυλάσσουν κινδύνους για τη ζωή ανύποπτων πολιτών.Αλλά και διότι πλήττουν σοβαρά την προς τα έξω εικόνα της πόλης μας.Ενδεχόμενη συνέχισή τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία μας.Μπορεί να εξασθενήσει τα αποτελέσματα των θυσιών στις οποίες υποβαλλόμαστε όλοι οι Έλληνες.Μπορεί να υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα εχθρών της Πατρίδας μας.Γι’ αυτό ακριβώς, η καταδίκη της τρομοκρατίας, όπως και κάθε μορφής οργανωμένης βίας,πρέπει να είναι ομόθυμη, καθολική και κατηγορηματική.Χωρίς τους αστερίσκους και χωρίς τις υποσημειώσεις, που κάποιοι εξακολουθούν να προσθέτουν.
Με δύσκολες για την κυβέρνηση και επώδυνες για τους πολίτες αποφάσεις,η χώρα κατάφερε, για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, να απομακρύνει τα σύννεφα της οικονομικής αβεβαιότητας. Αλίμονο, λοιπόν, αν επιτρέψουμε τη δημιουργία καταστάσεων ή εικόνων που θα προκαλούν εντυπώσεις ανασφάλειας.Το τίμημα, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι βαρύ, για όλους τους Έλληνες, για ολόκληρη τη χώρα.Τι ακριβώς γίνεται και τι παραπάνω χρειάζεται θα μας τα πουν οι ειδήμονες.Από την πλευρά μου, ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής μια κουβέντα μόνο:Ευχαριστούμε τους αστυνομικούς.
Ευχαριστούμε τους άνδρες και τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας,που ξενυχτούν για να κοιμόμαστε ήσυχοι,που κινδυνεύουν για να μην κινδυνεύουμε,που με αυταπάρνηση κάνουν ό, τι μπορούν, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στην πόλη και τη χώρα μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα