FT : ΚΟΥΡΕΜΑ 60% ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει χειροτερέψει τόσο πολύ τους τελευταίους τρεις μήνες ώστε οι διεθνείς πιστωτές της χώρας θα πρέπει να βρουν 252 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας για δάνεια διάσωσης αν δεν συμφωνηθεί ένα βαρύ κούρεμα...
του ελληνικού χρέους. Αυτό αναφέρεται σε μία «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση των διεθνών πιστωτών που αποκαλύπτουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ποσό αυτό, που υπό πιο αυστηρές συνθήκες ελέγχου θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 444 δισεκατομμύρια
ευρώ, υπερβαίνει κατά πολύ τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

Η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους μεγαλύτερο από όσο έχει γίνει γνωστό. Σημειώνεται ότι για να είναι επαρκές το πακέτο των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι ομολογιούχοι πιστωτές πρέπει να αποδεχθούν ένα κούρεμα της τάξης του 60%. Ένα κούρεμα στο 50% του χρέους θα άφηνε ένα χρηματοδοτικό κενό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσθέτει η έκθεση.

Η έκθεση φέρεται να διανεμήθηκε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν την άφιξη των 17 υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Eurogroup.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς χαρακτηρίζουν ως ξεκάθαρη αναφορά στη διχογνωμία που επικρατεί μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ την επισήμανση στο κείμενο πως η κεντρική τράπεζα «δεν συμφωνεί με τη συμπερίληψη των σεναρίων κουρέματος της έκθεσης».

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι η εμπειρία δείχνει πως η Ελλάδα καθυστερεί στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οπότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να καρπωθεί μακροοικονομικά οφέλη. «Κατά συνέπεια αναμένεται μία μεγαλύτερη σε διάρκεια και ένταση ύφεση», καταλήγει η έκθεση.
Keywords
Τυχαία Θέματα