Etoimος ο μπερσανι...

21:42 21/3/2013 - Πηγή: Fimotro
Οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης, οι οποίες ξεκίνησαν την Τετάρτη μεταξύ του προέδρου Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο και τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας, κορυφώθηκαν σήμερα με τις συναντήσεις των ...
επικεφαλής των κομμάτων.

Λίγη ώρα πριν τις οκτώ το βράδυ πέρασε τις πύλες του Κυρηνάλιου Μεγάρου ο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι με σκοπό να του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Κατά την έξοδό του δήλωσε ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς «η χώρα μας ζητά
κυβέρνηση και αλλαγή». Ο Μπερσάνι έκανε λόγο για σημαντικές αλλαγές στον πολύπλοκο εκλογικό νόμο, στην μείωση του αριθμού των βουλευτών, ενώ δήλωσε πως πρότεινε νέους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

«Πρέπει να κάνουμε απλά πράγματα, που μας ζητούν οι Ιταλοί, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αρχίσει μια κυβέρνηση, από την κοινή γνώμη μπορεί να ξεκινήσει. Εμείς προτείνουμε αυτό», συμπλήρωσε ο Μπερσάνι, ο οποίος «όχι απλή» τη διαδρομή και τόνισε πως «εμπιστεύεται τη σοφία του προέδρου της Δημοκρατίας».

Λίγο αργότερα, έκανε δηλώσεις ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο στους δημοσιογράφους, που είχαν συγκεντρωθεί στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, λέγοντας πως θα πρέπει να εξετάσει όσα συζήτησε με τους επικεφαλής και πως αύριο θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Λαού της Ελευθερίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι, δήλωσαν διατεθειμένοι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. «Πέφτει σε εμάς και το Δημοκρατικό Κόμμα η ευθύνη να δώσουμε μια κυβέρνηση στη χώρα», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Πριν λίγες ώρες, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, ζήτησε από τον Ναπολιτάνο να του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, διότι, όπως δήλωσε «είμαστε η δύναμη που έλαβε τις περισσότερες ψήφους των Ιταλών».

Την ίδια ώρα, απέκλεισε οποιαδήποτε υποστήριξη σε άλλες «πολιτικές ή ψευτοτεχνοκρατικές κυβερνήσεις»,

Την ίδια ώρα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί πως είναι διατεθειμένος για όλα, όταν ερωτήθηκε αν θα επιθυμούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία. «Για το καλό της Ιταλίας, είμαι έτοιμος για όλα», είπε για το ενδεχόμενο «πρωθυπουργοποίησής» του, καθώς σενάρια τον θέλουν να ηγείται μιας ευρείας κυβέρνησης συνεργασίας.

Βέβαια ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απέρριψαν, όπως ήταν αναμενόμενο ο Μπέπε Γκρίλο, αλλά και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς δεν επιθυμεί να αναλάβει η κεντροαριστερά και την πρωθυπουργία και την προεδρία της χώρας.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Demopolis για λογαριασμό του πολιτικού περιοδικού «L'Espresso», οι Ιταλοί πολίτες ήθελαν να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση χωρίς να αναγκαστούν να επιστρέψουν στις κάλπες.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα