Etoimeς οι ηπα για στρατιωτικη δραση στη συρια...

19:28 25/8/2013 - Πηγή: Fimotro
Έτοιμο «να θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικές επιλογές για τη Συρία» είναι το αμερικανικό Πεντάγωνο, αν το αποφασίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ...
ο οποίος είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντέιβιντ Κάμερον με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία και ειδικότερα τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων.
«Ο πρόεδρος Ομπαμα ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να προετοιμάσει επιλογές για όλα τα ενδεχόμενα. Το κάναμε και είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή οποιαδήποτε επιλογή - αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποια απ'
αυτές τις επιλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Μαλαισία.
Όπως εξάλλου ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, σε συνάντηση που είχε με τους συμβούλους σε θέματα εθνικής ασφάλειας - μεταξύ των οποίων ήταν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ - ο αμερικανός πρόεδρος έλαβε μια «εκτενή λίστα πιθανών επιλογών», σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην καταγγελόμενη επίθεση με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση.
«Ο πρόεδρος παρευρέθη στη λεπτομερή παρουσίαση που είχε ζητήσει για το φάσμα των εν δυνάμει επιλογών που θα πρέπει να προετοιμάσουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κονότητα για να απαντήσουν στη χρήση χημικών όπλων», ανακοίνωσε η προεδρία μετά το πέρας της συνεδρίασης.
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να εξακριβωθεί τι συνέβη στη Συρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τη Συρία, κατά την οποία συμφώνησαν από κοινού να λάβουν υπόψιν «τις πιθανές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα».
Οι δύο ηγέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς στη Συρία είναι πιθανόν να πραγματοποίησε μια επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού του και εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές εναντίον της Δαμασκού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, αμφότεροι εξέφρασαν «τη βαθιά ανησυχία τους (...) για τις ολοένα και πιο σημαντικές ενδείξεις ότι μια σημαντική επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του λαού του».
«Το γεγονός επίσης, ότι ο πρόεδρος Άσαντ δεν συνεργάστηκε με τα Ηνωμένα Έθνη, προκαλεί υποψίες ότι το καθεστώς έχει κάτι να κρύψει», σημείωσε το Λονδίνο, τονίζοντας πως «η σημαντική χρήση χημικών όπλων θα άξιζε μια σοβαρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα».

Τέλος, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε χθες βράδυ ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνήσει την Πέμπτη στο σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ για να του επισημάνει πως, «αν το συριακό καθεστώς δεν είχε τίποτε να κρύψει, θα έπρεπε να είχε επιτρέψει την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο» όπου φέρεται να έγινε η επίθεση με τα τοξικά αέρια.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα