Etoima ta metρα εξυγιανσης στη σλοβενια...

16:26 8/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ παρουσιάζει, σήμερα, τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της χώρας στους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων ...
και των εργοδοτών στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο.

Η κ. Μπράτουσεκ θα παρουσιάσει, αρχικά, το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και την εισαγωγή νέων.

Η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει το πρόγραμμα σταθερότητας στις Βρυξέλλες μέχρι τις
9 Μαΐου, μαζί με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο είχε εξετάσει πριν από δεκαπέντε ημέρες το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντάς το πολύ ασαφές.

Το προσχέδιο του προγράμματος σταθερότητας προβλέπει - μεταξύ άλλων - την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (κατά 2% του βασικού, οπότε θα διαμορφωθεί στο 22% και κατά μία ποσοστιαία μονάδα του μικρότερου, οπότε θα διαμορφωθεί στο 9,5%).

Αυτές οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ - εφόσον υιοθετηθούν - από το 2014 αναμένεται να φέρουν, ετησίως, επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Ο "φόρος κρίσης" που θα έχει προσωρινό χαρακτήρα αφορά τα προσωπικά εισοδήματα και σε καμία περίπτωση δεν θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ή τους εργοδότες. Η ετήσια επίπτωση του μέτρου, που εκτιμάται ότι θα έχει 18μηνη διάρκεια, αναμένεται να "αγγίξει" το ποσό των 300 εκ. ευρώ.

Οι πρώτες αντιδράσεις στα κυβερνητικά μέτρα καταδεικνύουν την δυσαρέσκεια των κοινωνικών εταίρων. Οι εργοδότες ανησυχούν για τα σχέδια αύξησης των φορολογικών συντελεστών, τα οποία θεωρούν ως εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

Για τον “φόρο κρίσης”, τόσο οι εργοδότες όσο και τα εργατικά συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι “είναι κατάφωρη αδικία κατά των πολιτών που θα κληθούν να πληρώσουν τα λάθη των εγκληματικών οικονομικών πολιτικών του κράτους”.

Τα προγράμματα σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, που ήδη εξέφρασαν την αντίθεσή τους και στα δύο, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα σταθερότητας είναι γενικευμένο και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων έχει ανισορροπίες, βασιζόμενο κυρίως στα έσοδα και σε μικρότερο βαθμό στη μείωση των δαπανών.
Keywords
Τυχαία Θέματα