Ena bhma πριν απο το λουκετο ο οδιε...

18:32 17/2/2015 - Πηγή: Fimotro
Ολοενα και πιο κοντά στο... λουκέτο βρίσκεται ο υπερχρεωμένος Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) λόγω και των κατασχέσεων...
που έχουν ξεκινήσει οι πιστωτές του, σύμφωνα με όσα μεταδίδει σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», επιδεινώνοντας έτσι το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αναφέρεται ότι κάθε μήνα μπαίνει μέσα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ -κάποιοι μιλούν και για 1 με 2 εκατ. ευρώ- ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις κατασχέσεις εσόδων για οφειλές σε εργαζόμενους (που δικαιώθηκαν δικαστικά επειδή στο παρελθόν ελάμβαναν
αμοιβές χαμηλότερες του βασικού μισθού).

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΤΑΙΠΕΔ προς Βαλαβάνη
Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση το ΤΑΙΠΕΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, τονίζοντας ότι αν δεν υπογραφεί άμεσα η συμφωνία μεταβίβασης του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον πλειοδότη της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης, δηλαδή τον ΟΠΑΠ, τότε ο οργανισμός θα κλείσει, γράφει το δημοσίευμα των Νέων.

Και συνεχίζει:

«Μοναδική διέξοδος όπως επισημαίνει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να σωθεί ο καταχρεωμένος οργανισμός, είναι αφενός να αρχίσει άμεσα η διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος και αφετέρου ο ΟΔΙΕ να τεθεί σε εκκαθάριση. Μόνο έτσι ο οργανισμός που χρωστά σχεδόν παντού (ΔΕΗ, Intralot, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους, κλπ) θα καταφέρει να αποφύγει τις κατασχέσεις από τους πιστωτές του.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς στις 31 Μαρτίου εκπνέει η παράταση που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση από την Ευρωπαική Επιτροπή προκειμένου στο διάστημα αυτό αφενός να παραχωρηθεί σε τρίτο το δικαίωμα διοργάνωσης του ιπποδρομιακού στοιχήματος, αφετέρου να τεθεί σε εκκαθάριση ο οργανισμός.

Ο ΟΠΑΠ, ο οποίος και επικράτησε στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ με προσφορά 40,5 εκατ. ευρώ, ανέλαβε αφενός την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, αφετέρου την συνέχιση της διεξαγωγής των ελληνικών ιπποδρομιών με την υποχρέωση να καταβάλει 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο στον ΟΔΙΕ ως μίσθωμα για το ακίνητο του Μαρκόπουλου.

Πάγωμα

Το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ είχε οριστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο με εντολή του υπ. Οικονομικών ζητήθηκε να παγώσει η υπόθεση, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων.

Ωστόσο ο ΟΔΙΕ βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο λουκέτο λόγω των κατασχέσεων που ξεκίνησαν προ ημερών από πρώην εργαζόμενους, επιδεινώνοντας το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας. Πρόκειται για μια πληθώρα δικών που καταλήγουν σε κατασχετήρια υπέρ των τέως εργαζομένων και που αφορούν σε ένα με δύο εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΔΙΕ είχε φορτωθεί με δάνεια περί τα 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο, και είχε αρχίσει να εμφανίσει ζημιές ακόμη και την εποχή όπου τα έσοδά του ήταν πολλαπλάσια. Το 2005 για παράδειγμα, όταν επικρατούσε η μεταολυμπικαή ευφορία, είχε έσοδα 232,8 εκατ. ευρώ και ζημιές 19 εκατ. ευρώ. Το 2012 ειχε συσσωρευμένες ζημιές 198 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 262 εκατ. ευρώ», καταλήγει το ρεπορτάζ.
Keywords
Τυχαία Θέματα