En meσω πιεσεων η παροχη ψηφου εμπιστοσυνης στο νεο πρωθυπουργο...

16:03 8/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τον Μανουέλ Βαλς καθώς ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα ζητήσει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης του γαλλικού κοινοβουλίου...
«O νέος πρωθυπουργός παίρνει σήμερα το βάπτισμα του πυρός», γράφει η εφημερίδα "Le Monde" επισημαίνοντας ότι απαιτούνται 291 ψήφοι σε σύνολο 577 για να προχωρήσει το έργο της η νέα κυβέρνηση των Παρισίων. Πάντως, την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί υπό τις πιέσεις περίπου 100 Σοσιαλιστών
βουλευτών που ζητούν αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της αποχής, η δημοτικότητα του «δεξιού» Βαλς είναι υπερδιπλάσια απ' αυτή του Γάλλου προέδρου. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου "LH2" για λογαριασμό του περιοδικού «Nouvel Observateur» εκτιμά ότι η δημοτικότητα του νέου πρωθυπουργού ανέρχεται σε 56% την ώρα που του Ολάντ φθάνει το 27%.

Σύμφωνα με τη "Liberation", o Βαλς συναντήθηκε τη Δευτέρα με ορισμένους από τους βουλευτές του κόμματός του οι οποίοι συνυπέγραψαν το μανιφέστο που του ζητά να αλλάξει πολιτική μετά την εκλογική πανωλεθρία των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές. Αυξάνοντας την πίεση στον Βαλς, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κλοντ Μπαρτολόν, τον κάλεσε σε επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής δηλώνοντας μάλιστα στην εφημερίδα «Le Monde» ότι «δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τη Γαλλία στη φιλελεύθερη Ευρώπη».

Για τη "Liberation", o Βαλς θα πρέπει να περιορίσει τις αποχές βουλευτών του στη σημερινή ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ με την πολυαναμενόμενη ομιλία του θα επιχειρήσει να πάρει με το μέρος του τους Πράσινους (οι οποίοι μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία ξεκαθάρισαν ότι δεν θα μετάσχουν στην κυβέρνηση του) και το αριστερό Ριζοσπαστικό Κόμμα. To γεγονός ότι ο Βαλς έχει απήχηση και στην γαλλική Δεξιά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από βουλευτές του συντηρητικού UMP, όπως του Φρεντερίκ Λεφέμπρ.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και εν συνεχεία θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την γαλλική εθνοσυνέλευση. Οι προγραμματικές δηλώσεις θα επικεντρώνεται σε οικονομικά θέματα. Κι αυτό γιατί στα μέσα Απριλίου η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τον προϋπολογισμό. Ήδη οι Βρυξέλλες έχουν απευθύνει προειδοποίηση για διαφαινόμενη απόκλιση από τον στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", ο Σοσιαλιστής πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μην υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται αποτυχία για την επίτευξη του στόχου.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα