Ebu ingrid deltenre: το κλεισιμο της ερτ ηταν και ακριβο και λαθοσ!

13:23 19/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Αμνησία φαίνεται ότι έπαθε η γενική διευθύντρια της EBU κυρία Ινγκριντ Ντελτένρ στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής μαζί με τον πρόεδρο Ζαν πόλ Φιλιπό, κατά την ξεναγησή...
της χθες στο «μόρφωμα» της ΝΕΡΙΤ από τον πρόεδρο κ. Μακρυδημήτρη και στελέχη του φορέα. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της EBU ήταν προγραμματισμένη όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερη αναρτησή μας.

Η κυρία Ingrid Deltenre, κατά τη συναντησή της με την ηγεσία, αναφέρθηκε μεταξύ
άλλων, στη «βαθμιαία» ανάπτυξη των λειτουργιών της ΝΕΡΙΤ και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας την πεποίθηση της, ότι σύντομα θα γίνει τακτικό μέλος της Ένωσης «μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης ανάπτυξή της», τόνισε με έμφαση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης, τόνισε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, παρέχοντας ολοκληρωμένο και «ποιοτικό» ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα. Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία της διοίκησης για την ανάπτυξη ενός ειλικρινούς και γόνιμου διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων με την EBU.

Πάντως τα ίδια ακριβώς είχε πει ο κ. Καψής και ο πρώην πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος κ. Προκοπάκης σε παλαιότερη επίσκεψη στελεχών της EBU.

Κυρία Ντέλτενρ, δύο τινά συμβαίνουν. Η σας ξενάγησαν σε άλλο κτήριο και κανάλι, μαζί με το ν κ. Φιλιπό, η πάσχετε... από αμνησία. Εμείς επειδή δεν ξεχνάμε, θα σας θυμίσουμε δύο συνεντεύξεις σας για να δούμε πότε λέγατε αλήθεια. Η μία στις 14 Ιουνίου του 2013, δυο ημέρες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, και για μία ώρα μαζί με τον πρόεδρο κ. Φιλιπό και τη δημοσιογράφο Οντίν Λιναρδάτου, στο στούντιο ένα, είχατε ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου εναντίον της κυβέρνησης, που φθάσατε επειγόντως από τις Βρυξέλλες, για να συμπαρασταθείτε στους απολυμένους της ΕΡΤ. Να σας στείλουμε το Dvd. Στη δεύτερη συνεντευξή σας στις 12 Οκτωβρίου του 2013 στο Vima.gr με υφυπουργό τον κ. Καψή, και τις διαβεβαιώσεις του για ένα Ελληνικό BBC.

Σήμερα δεν υπάρχει Ούτε Καψής ούτε παλιά διοίκηση. Την επόμενη φορά που θα έρθετε, θα βρείτε άλλη διοίκηση για ενημέρωση. Τι σας κάνει λοιπόν να είστε αισιόδοξη για το μέλλον της (ΕΡΤ) ΝΕΡΙΤ; Η μας δουλεύετε κυρία μου η σας δουλεύουν. Για ποια ΝΕΡΙΤ μιλάτε; Για ένα «μόρφωμα» με 35 υπαλλήλους που είναι σε αποσύνθεση και νοικιάζει από την ανύπαρκτη ΔΤ σκλάβους για να υπολειτουργεί; Αν θέλετε πραγματικά να προσφέρετε υπηρεσίες στη δημόσια τηλεόραση, πιέστε την κυβέρνηση να ανοίξει την ΕΡΤ η αποπέμψετε την από τους κόλπους της EBU. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια της χαλιμάς. Δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Και επειδή εμείς δεν ξεχνάμε διαβάστε ολόκληρη τη συνεντευξή σας και τι λέγατε τότε. Πιστεύω να μην έχετε μόνιμη αμνησία και να θυμηθείτε τι είχατε πει.

Διαβάστε την: 12-10-2013 Vima.gr Δ. Γαλάνης

«H απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν λανθασμένη, αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική» είχατε τονίσει τότε. Τώρα είστε συνένοχοι στην παρανομία; Τι άλλαξε;

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερώτηση: Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Αθήνα;

«Βρίσκομαι εδώ για να πάρω μέρος στο 6ο Συνέδριο Νομικών και Δημοσίων Υποθέσεων που διοργανώνει η EBU. Εφέτος είχαμε αποφασίσει ότι η συνάντηση θα γίνει στην Ελλάδα, αλλά η απόφαση αυτή ήταν πριν από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Υπήρξε μια συζήτηση για το αν θα έπρεπε να ματαιώσουμε τη συνάντηση στην Αθήνα και να την οργανώσουμε κάπου αλλού, αλλά τελικά αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε το αρχικό σχέδιο. Επίσης σκεφτήκαμε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία και για τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τη δημιουργία της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης στην Ελλάδα».

Ερώτηση: Την πρώτη φορά που βρεθήκατε στην Αθήνα δηλώσατε ότι ήταν λανθασμένος ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ. Έχετε ακόμη την ίδια άποψη;

«Απολύτως. Ακόμη πιστεύω ότι ήταν λάθος. Και ακόμη θεωρώ ότι επέλεξαν τον πιο περίπλοκο δρόμο να ακολουθήσουν. Πιστεύω ότι ήταν μια πολιτική απόφαση λανθασμένη, αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική».

Ερώτηση: Από την εμπειρία σας έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα;

«Όχι, ποτέ. Υπήρξε κάποιο προηγούμενο στη Λιβύη, αλλά μιλάμε για συνθήκες πολέμου και για το καθεστώς του Καντάφι. Πάντως σε δημοκρατική χώρα της Ευρώπης δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι παρόμοιο».

Ερώτηση: Ποια είναι η εντύπωση που αποκομίσατε από τις συναντήσεις σας στη χώρα μας σχετικά με την πορεία της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης;

«Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε. Υπάρχει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ΝΕΡΙΤ, έχουν συγκροτηθεί το εποπτικό και το διοικητικό συμβούλιο και απ' ό,τι μαθαίνω τα μέλη τους είναι σοβαροί επαγγελματίες. Αυτό είναι θετικό. Επίσης λειτουργεί ένας φορέας κάτω από δύσκολες συνθήκες σε εγκαταστάσεις που δεν είναι ακριβώς οι ιδανικές. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ τελεί υπό κατάληψη, όπως γνωρίζουμε ότι όσοι βρίσκονται εκεί έχουν μέχρι στιγμής κάνει καλή δουλειά και συνεχίζουν να κάνουν καλή δουλειά. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη γιατί υπάρχει ένα είδος "πειρατικού" καναλιού που συνεχίζει να εκπέμπει, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ένα μεταβατικό κανάλι που απέχει πολύ από το να είναι τέλειο».

Ερώτηση: Η ΕΒU μεταδίδει το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης;

«Οχι».

Ερώτηση: Στην αρχή η EBU είχε αποφασίσει να στηρίξει τους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ μεταδίδοντας το πρόγραμμα που παρήγαν. Στη συνέχεια αποσύρατε τη στήριξη αυτή. Για ποιον λόγο αλλάξατε γραμμή πλεύσης;

«Αιτία ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την οποία η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε υποβάλει έφεση χωρίς επιτυχία. Εμείς αποδεχθήκαμε την απόφαση αυτή. Ούτως ή άλλως δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα και οφείλουμε να τους σεβαστούμε. Αυτό σήμαινε ότι από τη στιγμή που είχε δημιουργηθεί ένας μεταβατικός φορέας που παρήγε δελτίο ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές είμαστε υποχρεωμένοι να διακόψουμε τη μετάδοση του προγράμματος της πρώην ΕΡΤ».

Ερώτηση: Είστε ενήμερη για τις νομικές γκρίζες ζώνες που ακόμη υπάρχουν σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα; Γνωρίζετε, π.χ., ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν έχει ακόμη περάσει από τη Βουλή ώστε να γίνει νόμος;

«Δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε λεπτομερώς όλα αυτά τα νομικά ζητήματα. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο μέλλον. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες με τον μεταβατικό φορέα αλλά κοιτάμε το μέλλον. Έχουμε μελετήσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο και πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο από αυτό που υπήρχε. Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες εκ μέρους μας όσον αφορά τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που θα θέλαμε να είναι μεγαλύτερος, όπως επίσης θα θέλαμε να συμμετέχει και ένας ή περισσότεροι δημοσιογράφοι. Ακόμη πιστεύουμε ότι ίσως η πενταετής θητεία του ΔΣ αποδειχθεί προβληματική και ζητήσαμε κάποιες εγγυήσεις όσον αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών».

Ερώτηση: Έχετε κάποια ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το κόστος αυτού του λάθους που θα επιβαρύνει τελικά τον προϋπολογισμό;

«Οχι, αλλά σίγουρα θα είναι μεγάλο. Γι' αυτό είπα ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν αντιεπαγγελματικό. Το να κλείσεις μια εταιρεία, να απολύσεις όλους τους υπαλλήλους, να τους αποζημιώσεις και να χρειαστεί να προσλάβεις καινούργιο προσωπικό, στο οποίο μετέχουν πολλοί από αυτούς που μόλις απέλυσες, σίγουρα έχει μεγάλο κόστος. Γι' αυτό θεωρώ ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια ακριβή απόφαση».

Ερώτηση: Έχετε κάποια ιδέα για το πότε ο νέος φορέας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει κανονικά;

«Υποθέτω ότι ο νέος φορέας θα είναι έτοιμος το πρώτο τρίμηνο του 2014. Βέβαια την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, δεδομένου ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης κάλυψη της προεδρίας. Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία, ο νέος φορέας δεν θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει κανονικά πριν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014».

Ερώτηση: Η αισιοδοξία σας για το ότι ο νέος φορέας θα είναι καλύτερος από την ΕΡΤ βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο νέο νομοθετικό πλαίσιο;

«Εκτός από τον νέο νόμο, έχω κάνει και πολλές συζητήσεις με τους νέους αρμόδιους και με έχουν διαβεβαιώσει ότι προσπαθούν να κάνουν κάτι καλύτερο. Αυτή είναι και η μοναδική βάση της αισιοδοξίας μου».
«Η κυβέρνηση να μην επεμβαίνει»

Ερώτηση: Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε για να ικανοποιηθεί το αίτημα της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο. Σας ανησυχεί μήπως κάτι παρόμοιο γίνει και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση;

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι η τρόικα δεν λέει ότι πρέπει να απολύσεις συγκεκριμένο αριθμό ατόμων από συγκεκριμένους οργανισμούς. Η τρόικα δίνει γενικές κατευθύνσεις. Δεν είπαν "απολύστε 2.700 υπαλλήλους από την ΕΡΤ" ή "κλείστε την ΕΡΤ". Αυτό ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Σίγουρα η ΕΡΤ χρειαζόταν εξυγίανση και μείωση του κόστους λειτουργίας της, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να την κλείσεις εντελώς. Θα μπορούσαν να είχαν ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική διαδικασία».

Ερώτηση: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς την ελληνική κυβέρνηση;

«Να μείνει μακριά, να μην επεμβαίνει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και να αφήσει τους ανθρώπους που επέλεξε να κάνουν τη δουλειά τους».

Υ.Γ. Κυρία Ντέλτενρ, έχετε κάποιο σχόλιο; Θυμηθήκατε κάτι; Εύχομαι στην επόμενη επίσκεψη σας η νέα ηγεσία του φορέα που θα έχει αναλάβει, να σας παρουσιάσει το νέο BBC που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση «Σαμαρά-Βενιζέλου». Αυτό σας το είχε υποσχεθεί και ο κ. Καψής τον οποίο είχατε θέσει υπό την προστασία σας.
Ροδόλφε καλά κάνεις και κρατάς αποστάσεις. Ξέρεις από τηλεόραση. Άσε τον Μακρυδημήτρη να «ονειρεύεται». Όλοι έχουν δικαίωμα στα όνειρα, ακόμα και οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι!
Keywords
Τυχαία Θέματα