Bundesbank: διαφωνει με χορηγηση δανειων απο εκτ

22:54 10/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Η Bundesbank (Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας) διαφωνεί με τη χαλάρωση των κριτηρίων για την πρόσβαση των τραπεζών της Ευρωζώνης στη δημοπρασία τριετών δανείων (με χαμηλό επιτόκιο 1%) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας...
Financial Times.
Το
23μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε την έγκρισή του σε επτά εθνικές κεντρικές τράπεζες να διευρύνουν τα στοιχεία του ενεργητικού των εμπορικών τραπεζών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για την απόκτηση ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Με τα μέτρα αυτά μπορεί να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των τραπεζών που θα έχει τη δυνατότητα άντλησης τριετών δανείων από την ΕΚΤ στη νέα δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει αυτή στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ το συνολικό ποσό δανεισμού των τραπεζών της Ευρωζώνης θα μπορούσε θεωρητικά να είναι μεγαλύτερο κατά 200 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2011, όταν περισσότερες από 500 τράπεζες άντλησαν το ποσό - ρεκόρ των 489 δις. ευρώ.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν εξέφρασε την ανησυχία τους για τη χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων, ενώ ο Μάριο Ντράγκι παραδέχθηκε ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν ήταν ομόφωνη.
Ο Βάιντμαν εξέφρασε ανησυχία για τη δημιουργία ανισορροπιών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης και την έλλειψη κινήτρων στις τράπεζες για να αρχίσουν να δανείζονται μεταξύ τους, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε σημειώσει ότι η "πολύ γενναιόδωρη" παροχή ρευστότητας μπορεί να δημιουργήσει λάθος κίνητρα για τις τράπεζες και να αυξήσει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό στο μέλλον. Από την πλευρά του, ο Ντράγκι υποστήριξε ότι οι δράσεις της ΕΚΤ απέτρεψαν μία σοβαρή πιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η δημοπρασία των τριετών δανείων , στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, μείωσε σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα χρηματοδότησης των τραπεζών και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης.
Keywords
Τυχαία Θέματα