Beniζελος: με το προσχεδιο του προυπολογισμου η κυβερνηση περιγραφει τη ζημια που η ιδια εκανε...

11:46 8/10/2015 - Πηγή: Fimotro
ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΜΙΑ;
Στα όσα αποκαλυπτικά αναφέρονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος για την επιδείνωση...
της οικονομικής κατάστασης που επέφερε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εστίασε την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα,
έδωσε έμφαση στις εξίσου αποκαλυπτικές παραδοχές για το χρέος που γίνονται στο προσχέδιο και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

«Υπάρχει τώρα η νέα φενάκη, το χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Η θεωρία είναι πάντα ότι το πρόβλημα της χώρας θα βρει μια εξωγενή λύση. Το πρόβλημα της χώρας θέλει ενδογενή λύση, εσωτερική, συσπείρωση, συναίνεση, δουλειά, σχέδιο, συστράτευση των παραγωγικών δυνάμεων, ανάπτυξη, επενδύσεις».

Ο κ. Βενιζέλος επικαλούμενος το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ανέφερε: «Σας έφερα χαρακτηριστικά τη σελίδα 49 από το προσχέδιο που κατέθεσε χθες ο κ. Τσακαλώτος. Το καταθέτω στα πρακτικά της Ολομέλειας. Λέει το σχέδιο, επιδεινώθηκαν το 2015 επί κυβερνήσεώς μας, δηλαδή επί κυβερνήσεως Τσίπρα, όλα τα μεγέθη. Το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,2% του ΑΕΠ, το παραδέχεται ο κ. Τσακαλώτος με τον κ. Χουλιαράκη. Είχαμε δραστική μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους μεταξύ 2010 και 2011 κατά 62% . Κατά 62%. Φτάσαμε στο επίπεδο του 3,1%».

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επίσημη παραδοχή της επίδρασης που είχε η επέμβαση στο χρέος το 2012 και το… "καταστροφικό" PSI», είπε και απευθυνόμενος στον παρόντα τέως διοικητή του ΙΚΑ και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεωνά, επεσήμανε: «Πώς είναι δυνατόν το ΙΚΑ να έχει επωφεληθεί διότι εφάρμοσε τις οδηγίες μας και άλλα ταμεία να έχουν δήθεν βλαφτεί; Εκατό δισεκατομμύρια επιχορήγηση πήραν τα ταμεία από το 2010 έως τώρα, τα χρόνια της κρίσης».

«Τώρα τι ζητάτε;», ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Επέκταση της περιόδου χάριτος, επέκταση της περιόδου αποπληρωμής, μετατροπή των κυμαινομένων επιτοκίων σε σταθερά. Ό,τι λέγαμε, ό,τι έχουμε συμφωνήσει. Δεν θα δυσκολευτείτε. Η χώρα θα τα πάρει αυτά, αρκεί να πετύχουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Αυτά είναι συμφωνημένα από το 2012. Άλλα λέγατε».

Στην ίδια ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αυτή ακόμη και με την προσθήκη του κ. Καμμένου «είναι από το 1974 και μετά η κυβέρνηση με τη μικρότερη εκλογική δύναμη». Όπως σημείωσε «ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε κυβέρνηση με τόσο μικρή εκλογική δύναμη. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα στο εκλογικό ποσοστό υπάρχουν καθηλωτικές αντιφάσεις, εξίσου καθηλωτικές με αυτές του Ιανουαρίου παρά την αποκοπή του κ. Λαφαζάνη και της Λαϊκής Ενότητας».

Κι αυτό, όπως εξήγησε συμβαίνει γιατί «ψήφισαν αυτοί που αποδέχονται τη στροφή ως τη μόνη εφικτή και αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνες και ανεύθυνες ήταν οι προηγούμενες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και «εκείνοι που προσδοκούν ότι όσα συμφωνήθηκαν δεν θα τηρηθούν μέσα από την περιβόητη θεωρία των ισοδυνάμων. Είναι αυτοί που διαφωνούν πλήρως με τη συμφωνία και το μνημόνιο, αλλά θέλουν απλώς να βρίσκονται κοντά στην εξουσία».

«Ο κ. Τσίπρας έκανε, δυστυχώς, την επιλογή να πορευτεί ως επικεφαλής μιας ετερόκλητης ομάδας νομής της εξουσίας που συγκροτείται γύρω από το πρόσωπό του και όχι μιας πανεθνικής προσπάθειας ανασυγκρότησης. Του το προτείναμε, επιμείναμε, το απέρριψε», συνέχισε: «Η χώρα θα σέρνεται, η εκκρεμότητα θα διατηρείται. Από τον Ιανουάριο έως τις εκλογές σας είχα προειδοποιήσει από το βήμα αυτό για όλα όσα συνέβησαν. Δυστυχώς συνέβησαν, όπως τα είχαμε πει. Τώρα δεν χρειάζονται καν προειδοποιήσεις, γιατί ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του γνωρίζοντας τα πάντα. Οι λαοί είναι κύριοι της μοίρας τους. Αυτή είναι η τραγική σχέση δημοκρατίας και ιστορίας. Η σχέση των γεγονότων της συγκυρίας και των καταστάσεων της ιστορίας».
Keywords
Τυχαία Θέματα