Ayξησεις μισθων για 1,7 εκατ. μισωτους φερνει η 1η ιουλιου...

16:19 5/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Καλά μαντάτα περιμένουν περίπου 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς από την 1η Ιουλίου καθώς θα δούν - έστω και οριακά - αυξημένη τη μισθοδοσία τους...
Η αύξηση αυτή οφείλεται στη μείωση κατά 1% της εισφοράς υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο.

Αντίστοιχα κατά 2,9% θα μειωθούν και οι εργοδοτικές
εισφορές δημιουργώντας προσδοκίες για ώθηση της απασχόλησης.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επιφέρουν μια σημαντική ελάφρυνση για τους εργοδότες και μια μικρή αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους, π.χ. για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη. Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ.

Ωστόσο, η μείωση κατά συνολικά 3,9% των εισφορών από την 1η Ιουλίου θα στερήσει συνολικά από το ΙΚΑ 974 εκάτ. ευρώ, διευρύνοντας τη «μαύρη τρύπα» των ταμείων. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, μέρος της απώλειας θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεύτερη απώλεια από την αλλαγή αυτή θα είναι η κατάργηση από το 2015 των οικογενειακών επιδομάτων και των άλλων παροχών που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα