Ayto einai oλοκληρο το σχεδιο τηα κυβερνησης για τα ''κοκκινα'' δανεια...

15:30 6/8/2015 - Πηγή: Fimotro
Τις 180 σελίδες της ελληνικής πρότασης συνέταξε η Nomura - Μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγές στις ρυθμίσεις...
των νόμων Κατσέλη και Δένδια

Αλλαγές στις ρυθμίσεις των νόμων Κατσέλη και Δένδια, τη δημιουργία νέων φορέων για την αξιολόγηση των δανειοληπτών αλλά και την πλήρη διαχείριση του χρέους, αλλά και την αναβάθμιση παλαιών φορέων με στόχο την ενημέρωση των δανειοληπτών για τις ρυθμίσεις των δανείων, προβλέπει το σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στους θεσμούς.

Σύμφωνα με το in.gr που δημοσιεύει την έκθεση
των 180 σελίδων, την οποία συνέταξε η Nomura, οι προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα ενταχθεί και στην διαπραγμάτευση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι προτάσεις, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στους θεσμούς όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Τη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας (Credit Bureau) η οποία θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί (από 1 έως 10) τον δανειολήπτη, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Η Αρχή αυτή θα χειρίζεται μια βάση δεδομένων στην οποία θα μπαίνουν στοιχεία από τον Τειρεσία, τις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην βάση των οποίων θα προκύπτει το εάν ο οφειλέτης που ζητά υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για ρύθμιση οφειλών δικαιούται να υπαχθεί ή όχι. Το σκεπτικό είναι η Δημόσια Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας να τροφοδοτεί τα δικαστήρια -ή τις αρχές που θα επιλαμβάνονται εξωδικαστικά τη διευθέτηση της οφειλής-, με επαρκή στοιχεία για το συνολικό προφίλ του δανειολήπτη, ώστε να είναι ξεκάθαρο από την αρχή της ρύθμισης τι μπορεί να πληρώσει και τι όχι.

Στην αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί γραμματεία του Συμβουλίου με διευθύνσεις και γραφεία σε όλη την Ελλάδα που θα ενημερώνει τους δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους για το πώς θα το κάνουν. Απώτερος σκοπός είναι η δομή αυτή που θα στελεχωθεί από δημοσίους υπαλλήλους να προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες και λύσεις στους πολίτες και επιχειρήσεις. Έτσι, κάποιος με στεγαστικό, καταναλωτικό και επιχειρηματικό δάνειο θα μπορεί να προσφεύγει στη διεύθυνση της γραμματείας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού και δίδοντας τα σχετικά στοιχεία για τα δάνεια και τα εισοδήματά του να λαμβάνει ενημέρωση για το ποιες θεωρούνται «οι βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσης» του, και εν συνεχεία για το ποια δόση θα πρέπει να πληρώνει. Οι θεσμοί και η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν πως το σχετικό ρόλο θα ήταν καλύτερο να τον αναλάβει ο Τραπεζικός Διαμεσολαβητής και όχι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό διότι επιθυμούν στελέχη με εμπειρία στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών που θα έχουν στοιχειώδεις γνώσεις για να αξιολογούν την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, το συνολικό ύψος και τη φύση των χρεών του, την τρέχουσα αλλά και την αναμενόμενη ικανότητα αποπληρωμής, καθώς και το ιστορικό οικονομικής συμπεριφοράς του.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα