Aρχισε η προεκλογικη εκστρατεια στη σλοβενια

Άρχισε σήμερα στη Σλοβενία η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις 11 Νοεμβρίου και χαρακτηρίζονται από μερίδα του Τύπου σπάνια ευκαιρία για τους...
πολίτες να ασκήσουν επιρροή στους πολιτικούς.

Ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να είναι πολιτικά αδύναμος, αλλά κατέχει στην πραγματικότητα δύο ισχυρά πολιτικά εργαλεία: ως ηγέτης
πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα και να καθορίζει την ατζέντα, τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερ» του Μάριμπορ.

Σε μία περίοδο που οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη χάνουν γρήγορα τη νομιμότητά τους είναι χρήσιμο να υπάρχει ένας πολιτικός θεσμός, τον οποίον οι πολίτες μπορούν να εμπιστευθούν, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μέχρι στιγμής τρεις υποψήφιοι έχουν καταθέσει υποψηφιότητα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο νυν πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ, ο πρώην πρωθυπουργός Μπορούτ Παχόρ και ο ευρωβουλευτής Μίλαν Ζβερ.

Ωστόσο, μέχρι τις 17 Οκτωβρίου αναμένεται να εισέλθουν και άλλοι στην κούρσα για το προεδρικό αξίωμα, καθώς συνολικά 13 υποψήφιοι έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές και οι περισσότεροι προσπαθούν να συγκεντρώσουν 5.000 υπογραφές ψηφοφόρων. Εναλλακτικά υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν όσοι έχουν τη στήριξη 10 βουλευτών ή πολιτικών κομμάτων και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η συγκέντρωση 3.000 υπογραφών ψηφοφόρων ή η στήριξη τουλάχιστον τριών βουλευτών.

Ο Μίλαν Ζβερ στηρίζεται από 30 βουλευτές του κυβερνώντος Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) και του συνασπισμού Νέα Σλοβενία (NSi) και ο Μπορούτ Παχόρ έχει τη στήριξη του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και παρέδωσε 4453 υπογραφές.
Keywords
Τυχαία Θέματα