Antimetωπιστε τη μελαγχολια των γιορτων...

21:30 5/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Η περίοδος των γιορτών είναι συνήθως συνυφασμένη με χαρά, δώρα...
γλέντι, κέφι, όμως δεν είναι για όλους έτσι, με αποτέλεσμα ειδικά μετά τις γιορτές να κυριαρχούν συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης… Γιατί όμως πολλοί νιώθουμε αυτές τις μέρες και ειδικά μετά τις γιορτές έντονη μελαγχολία;

Τις γιορτές υποτίθεται ότι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, επιβάλλεται «έξωθεν», πρέπει να νιώθουμε ευφορία, κέφι, να είμαστε «μέσα στην καλή χαρά». Αυτό όμως δεν γίνεται «κατά παραγγελία». Οι άνθρωποι έχουν διάφορα θέματα και προβλήματα, που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν πάντα με τον κατάλληλο
τρόπο, να τα θέσουν εκτός, για να είναι χαρούμενοι την περίοδο των γιορτών. Αυτή δε, η κατά κάποιο τρόπο αναγκαστική επιβολή καλής διάθεσης μπορεί να εντείνει, σε κάποιους ανθρώπους μία υφέρπουσα καταθλιπτική διάθεση, ή το εορταστικό κλίμα να έρχεται σε μία ισχυρότερη αντίθεση με αυτά που νιώθουμε μέσα μας, ή συμβαίνουν στη ζωή μας, πχ,φέτος να ήταν τα πρώτα Χριστούγεννα, που δεν ήμασταν με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, λόγω απώλειας, αποχωρισμού κλπ.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε δυσάρεστα, καταθλιπτικά συναισθήματα; Η Πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία Δρ. Ιλια Θεοτοκά, Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές:

-Μιλήστε σε κάποιον δικό σας για τα συναισθήματά σας.
-Διατηρείστε, όσο γίνεται, μία θετική διάθεση. Αποδεχτείτε ότι στη ζωή υπάρχουν δυσκολίες, θλίψη, δυσάρεστες στιγμές. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αγαπάμε τη ζωή, ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις της.
-Προσπαθήστε να σκέφτεστε ρεαλιστικά. Ελέγξτε τις προσδοκίες και τις προτεραιότητες σας. Μην εστιάζετε σ αυτά που δεν έχετε, εστιαστείτε σ αυτά που έχετε.
-Ελέγξτε το βαθμό που θέλετε να είστε με συγγενείς, αν δεν θέλετε να πάτε στις παραδοσιακές οικογενειακές συγκεντρώσεις, βρείτε μία δικαιολογία και μην πάτε, ή πηγαίνετε για λίγο και φύγετε.
-Αφιερώστε μια ημέρα στον εθελοντισμό, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας και προσφέροντας στους άλλους, σας βγάζει από την απομόνωση.
-Να θέτετε μικρούς καθημερινούς στόχους. Όταν τους ολοκληρώνετε, να επιβραβεύετε τον εαυτό σας.
-Φροντίστε τη διατροφή σας. Αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ γιατί προκαλεί κατάθλιψη.
-Βγείτε έξω, περπατείστε, ασκηθείτε. Η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες και λειτουργεί σαν αντικαταθλιπτικό. Μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση με φιλική παρέα, που την κάνει πιο ευχάριστη.
-Εμπλακείτε πιο ενεργά σε δραστηριότητες. Εμπλουτίστε την κοινωνική σας ζωή κρατείστε κοντά σας τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας, που εσείς θέλετε.
Και τέλος:
-Μη διστάσετε να μιλήσετε στον ψυχολόγο: Πάρτε τηλέφωνο, κλείστε ραντεβού, πηγαίνετε στο ραντεβού, παραμείνετε στη θεραπεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα