Antikataσταση ενφια, αφορολολογητο 12.000 ευρω, κατωτατος μισθος στα 751 ευρω...

21:34 8/2/2015 - Πηγή: Fimotro
Με μια σειρά δεσμεύσεων για δραστικές αλλαγές στο υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς της χώρας αλλά ...
και στο ίδιο το οικονομικό... οικοδόμημα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα άμεσης επέμβασης.

Πέραν από τις γενικότερες δεσμεύσεις του για εσωτερικούς ελέγχους στα τελωνεία, πάταξη το7υ λαθρεμπορίου καυσίμων και πετρελαίου και τριγωνικές συναλλαγές, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για επαναφορά
του αφορολόγητο ορίου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ λκαι αντικατάστασή του από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός υπέδειξε τις οικονομικές ελίτ και τις ανώτερες τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών ως υπεύθυνους για τη φοροδιαφυγή. Προανήγγειλε ένα σταθερό, αλλά δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα βασιστεί στην ενιαία και προοδευτική κλίμακα.

Το αφορολόγητο όριο θα επανέλθει στα 12.000 ευρώ και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία περιουσιολογίου.

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ το 2015. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2015 ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

Προανήγγειλε αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης και ρυθμίσεις 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και εφορία. Παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάργηση των οφειλών προς το Δημόσιο ως διαρκές αδίκημα.

Αναφέρθηκε στην σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έως το 2016, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της διαιτησίας. Επίσης αναφέρθηκε στην εφαρμογή ενός ισχυρού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά τόνισε ότι «δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές και φυσικό πλούτο της χώρας μας. Άλλο η αξιοποίηση και άλλο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα υπάρξει ίδρυση Επενδυτικής Τράπεζας, ενώ θα τροποποιηθεί και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ, ώστε το δημόσιο να μπορεί να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις τράπεζες, αλλά με σεβασμό και στα δικαιωμάτα των ιδιωτών μετόχων.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι τράπεζες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής», ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει δημιουργία ενδιάμεσου φορέα για τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να υπάρξει και προστασία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χωρίς, όμως, και επιβάρυνσή των ισολογισμών των τραπεζών.

Ξεκαθάρισε ότι απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας αλλά και η πώληση ενυπόθηκων δανείων, χωρίς την ενημέρωση του οφειλέτη, σε μη αναγνωρισμένους ομίλους και κερδοσκόπους.
Keywords
Τυχαία Θέματα