737 εκατ. ευρω αυξηθηκαν τα ληξιπροθεσμα τον απριλιο

08:05 26/5/2015 - Πηγή: Fimotro
Απλήρωτους φόρους ύψους 737 εκατ. ευρώ άφησαν οι φορολογούμενοι τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν στο...
πρώτο τετράμηνο του έτους να φθάνουν τα 4,206 δισ. ευρώ.
Ωστόσο η ενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων φαίνεται να έχει ανακόψει τον ρυθμό διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 989 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο ήταν περίπου 250 εκατ. λιγότερα στα 737 εκατ. ευρώ.
Συνολικά παλαιά και νέα
ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται πλέον στο ποσό των 77,08 δισ. ευρώ.
Σήμερα εκπνέει κανονικά η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει την παράτασή της κατά ένα μήνα, προκειμένου να διευκολύνει τους οφειλέτες του Δημοσίου να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση και να εξοφλήσουν σε πολλές δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 600.000 αιτήσεις και έχουν εισπραχθεί περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Τους δίδεται η δυνατότητα είτε να καταβάλουν εφάπαξ το αρχικό κεφάλαιο και να γλιτώσουν από το σύνολο των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων που έχουν συσσωρευτεί είτε να επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις επί των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων, κλιμακούμενες από 30% έως και 90%, αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων που θα επιλέξουν. Ρυθμιζόμενες οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ οφειλές άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως. Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα