25 δις. για τις ελληνικες τραπεζες απο την εκτ

23:03 4/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Συνολικά 25 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, διευκρινίζοντας ότι όσες από τις τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν από την ΕΚΤ, θα μπορούν να προσφύγουν στον έκτακτο...
μηχανισμό στήριξης (ELA).

Ο
κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι η ανακεφαλαίωση των τραπεζών πρέπει να γίνει με συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι κίνδυνοι για την σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης παραμένουν.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι δικαιολόγησε την απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Ακριβώς για τον ίδιο λόγο ο κ. Ντράγκι απέφυγε, παρά τις γερμανικές πιέσεις, να σηματοδοτήσει το τέλος των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας στο σύστημα.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες που δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο να χρησιμοποιούν τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν θα μπορούν να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) για την κάλυψη των αναγκών τους.

Αυτή την περίοδο η ΕΚΤ αποτιμά ποιες ελληνικές τράπεζες είναι βιώσιμες ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν ως αντισυμβαλλόμενοι στις πράξεις της ΕΚΤ.

«Θα διαχωρίσουμε σε ποιες περιπτώσεις ελληνικών τραπεζών είναι βιώσιμο να διατηρηθούν ως εταίροι στους μηχανισμούς νομισματικής πολιτικής και σε ποιες δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Ντράγκι.

Οι εγχώριες τράπεζες όπως είπε αναμένεται να ανακοινώσουν μεγάλες ζημιές λόγω της συμμετοχής τους στο PSΙ και της αύξησης των προβλέψεων μετά την γνωμοδοτική έκθεση της BlackRock.

Σημειώνεται δε ότι το κόστος για τις τράπεζες που θα αντλήσουν ρευστότητα από τον ELA είναι πολύ υψηλότερο από το να δανειστούν με 1% απ΄ ευθείας από την ΕΚΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα