Ζημιωσαν με 100 εκατ. ευρω το δημοσιο για να μην πληρωσει η πειραιως

Του Βαγγέλη Τριάντη
Με πάνω από 100 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι ζημιώθηκε τελικά το ελληνικό δημόσιο εξαιτίας της επένδυσης από την πλευρά της ΑΤΕ σε ένα επενδυτικό προϊόν και το κλείσιμο της τράπεζας, σύμφωνα με νεότερες αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες έχει στη διάθεσή του το koutipandoras.gr. Αντί το προϊόν να μεταβιβαστεί στην Τράπεζα Πειραιώς και να αναλάβει ένα
πολύ χαμηλότερο κόστος , προτίμησαν να ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ.

Το Ηot Doc είχε αποκαλύψει στο τεύχος 20, τον Ιανουάριο του 2013, τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το swap είχε υπογραφεί το 2007 με την επενδυτική τράπεζα Merryl Lynch. Στο προϊόν αυτό η τότε διοίκηση Μηλιάκου επένδυσε περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 55,7 εκατ. ευρώ στην αμερικανική επενδυτική Carlyle Group. H αρχική συμφωνία περιελάμβανε cash coallateral. Δηλαδή σε περίπτωση που μάι από τις δύο πλευρές αθετούσε νωρίτερα τη συμφωνία, υποχρεωνόταν να καταβάλλει ως αποζημίωση συγκεκριμένο ποσό.

Το 2009 η ΑΤΕ προχώρησε σε δύο συναλλαγές μηδενικού κόστους με την ιαπωνική Nomura, προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο από την άνοδο του ευρώ. Δύο χρόνια μετά, στις 15 Νοεμβρίου 2011, η ΑΤΕ προέβη σε συναλλαγή αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου με τη Citibank. Μερικούς μήνες μετά στις 27 Μαρτίου 2012 η Merill Lynch έκλεισε τη συναλλαγή. Η αμερικανική τράπεζα προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της ΑΤΕ. Κάτι που έκανε και η ΑΤΕ από την πλευρά της.
Keywords
Τυχαία Θέματα