Τι θα γινει με φυσικα μονοπωλια οπως η δεη, ο αδμηε και η λαρκο; (μαθητευομενοι μαγοι )

Το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται, σε συνέχεια των προηγούμενων, να τεμαχίσει και στη συνέχεια να πουλήσει με συνοπτικές διαδικασίες το μεγαλύτερο τμήμα των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών ενέργειας και του ορυκτού πλούτου της χώρας. Έτσι, φυσικά μονοπώλια, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και η ΛΑΡΚΟ, ετοιμάζονται
να παραδοθούν σε ιδιωτικά ενεργειακά συμφέροντα. Η ιδιωτικοποίηση των κρατικών ενεργειακών μονάδων είχε συμπεριληφθεί και στα προηγούμενα μνημόνια. Όμως στο τρίτο και «αριστερότερο» μνημόνιο δρομολογείται η άμεση εκτέλεσή τους.

Πώς χειρίζεται αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση που μέχρι πρότινος έκανε λόγο για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ενεργειακών υποδομών και του ορυκτού πλούτου; Δύο περιπτώσεις κρατικών εταιρειών που οδεύουν προς πώληση, του κερδοφόρου ΑΔΜΗΕ και της προβληματικής ΛΑΡΚΟ, δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ορίζει ως μόνο σχέδιο και πυξίδα τις απαιτήσεις των δανειστών. Σε ρόλο μαθητευόμενου μάγου, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Κι ένας στρατός τεχνοκρατών που μπήκε με μπόλικο… αριστερό σπρώξιμο σε θέσεις-κλειδιά, όπως στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Αυτοί είναι κοντολογίς οι βασικοί πυλώνες που προωθούν την πώληση στρατηγικών τομέων ενέργειας της Ελλάδας.

Πωλούν τον ΑΔΜΗΕ που δεν θα πουλούσαν

Στις 10 Δεκεμβρίου 2015 οριστικοποιήθηκε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Οι κορόνες του τύπου «ο ΑΔΜΗΕ δεν πωλείται», του Π. Σκουρλέτη και του Μαξίμου, μπήκαν στο μεγάλο ανθολόγιο των ψεμάτων της «πρώτης φοράς Αριστεράς».

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο προσεχές διάστημα και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, «ανεξάρτητος εκτιμητής» πρόκειται να αναλάβει εντός του Ιανουαρίου τη διαδικασία εκτέλεσης του διαγωνισμού πώλησης.

Το σχέδιο προβλέπει αρχικά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά του στο κράτος, προκειμένου να συσταθεί νέα εταιρεία. Ακολούθως το Δημόσιο θα πουλήσει μέσω χρηματιστηρίου το 29% των μετοχών και το υπόλοιπο 20% θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Το κράτος θα κρατήσει μεν την πλειοψηφία με το 51% των μετοχών και θα διατηρεί τυπικά την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος και θα έχει τον απόλυτο έλεγχο, θα διορίζεται από τους μετόχους και τον στρατηγικό επενδυτή! Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές πόσο αστεία και γεμάτη θράσος είναι η θριαμβολογία του Π. Σκουρλέτη, που εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία η κυβέρνηση εξασφάλισε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ μέσα από τη διατήρηση του μανάτζμεντ.

Τι θα βάλει όμως στο χέρι ο στρατηγικός επενδυτής και οι νέοι μέτοχοι; Ποια θα είναι η προίκα στο deal; Στην ιδιοκτησία του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται το σύνολο των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Υψηλής Τάσης όλης της χώρας, μήκους 11.000 χιλιομέτρων, καθώς επίσης 293 Υποσταθμοί και Κέντρα Υψηλής Τάσης, αλλά και τα Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας. Με ποιο κριτήριο αποφάσισε η κυβέρνηση να πουλήσει μια στρατηγική υποδομή με τέτοια περιουσία, ιδίως όταν είναι σαφές ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι όπλο στα χέρια μιας κυβέρνησης που υποτίθεται ότι ήρθε για να εφαρμόσει ένα «διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης» με τα συμφέροντα του λαού στον πυρήνα του; Μήπως τελικά στη νέα διακυβέρνηση, πέρα από τα «εθνικοπατριωτικά» ξεσπάσματα Καμμένου και τα οράματα για την ανέγερση «στρατιωτικών λυκείων», κατά τα λοιπά όλα κινούνται στις ράγες του νεοφιλελευθερισμού και στη λογική του ξεπουλήματος μπιρ παρά προς τέρψιν των «επενδυτών»; Η αξία της περιουσίας του ΑΔΜΗΕ ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, ενώ παράγοντες της αγοράς την ανεβάζουν στα 10 δισ. υπολογίζοντας την υπεραξία. Έχει δημιουργηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού, ενώ τα κέρδη της επιχείρησης ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως! Άραγε ποιο θα είναι το τίμημα που θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση με την πώλησή του; Θα δικαιολογεί την εκχώρηση της τεράστιας περιουσίας του σε τρίτους; Ο «ανεξάρτητος εκτιμητής» που θα καθορίσει την τιμή πώλησης των μετοχών θα συμπεριλάβει και την υπεραξία της εταιρείας ή –σε συνεννόηση με την κυβέρνηση– θα προτείνει ένα πιο «ρεαλιστικό» αντίτιμο, όπως έγινε και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ; Χρήσιμο είναι πάντως να αντιληφθεί ο κ. Σκουρλέτης ότι επωφελής είναι η πώληση που αποφέρει αντίστοιχο κέρδος και δημιουργεί πραγματικές συνθήκες ανάκαμψης στην οικονομία.

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ήταν απαίτηση των δανειστών προκειμένου να εφαρμοστούν οι κοινοτικές οδηγίες και να ανοίξει η αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας προς όφελος των ιδιωτών. Δεν ήταν όμως η μόνη αιτία. Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για τη συνολική ιδιωτικοποίηση του χώρου της ενέργειας. Άλλωστε η πώληση του ΑΔΜΗΕ σημαίνει ότι η ΔΕΗ χάνει ένα τεράστιο τμήμα της περιουσίας της και αυτό τη φέρνει σε συνθήκη ακόμη μεγαλύτερης υποτίμησης, ενώ μειώνοντας την αποτίμησή της δυσκολεύει και την πιστοληπτική της ικανότητα. Και τέτοιου τύπου απαξίωση απλώς διαμορφώνει ευνοϊκότερη συνθήκη για ιδιωτικοποίηση με όρους ξεπουλήματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι, ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση έχει αναλάβει να ανοίξει την αγορά ενέργειας, εφόσον μνημονιακή δέσμευση είναι μέχρι το 2020 το 50% των καταναλωτών χονδρικής να πηγαίνει σε «εναλλακτικούς παρόχους». Και αυτό με δύο τρόπους γίνεται: είτε με την πώληση τμήματος της ΔΕΗ είτε με τις δημοπρασίες με το μοντέλο ΝΟΜΕ. Σύμφωνα με αυτό, η ΔΕΗ υποχρεώνεται να κλείσει συμβόλαια σε τιμές κόστους με ιδιώτες-μεταπράτες μέσω ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας). Αυτό σημαίνει ότι θα τους πουλάει φτηνό ρεύμα από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά φράγματα, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει πως οι ιδιώτες βάζουν χέρι στον ορυκτό πλούτο της χώρας, χωρίς να προχωρήσουν σε καμία επένδυση, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να το μεταπουλούν στα νοικοκυριά, σε… ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τη ΔΕΗ, η οποία είναι επιβαρυμένη με το κόστος των ορυχείων και των φραγμάτων! Ως κερασάκι στην τούρτα έρχεται η πρόβλεψη για ιδιωτικοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο 2016, συνθήκη δηλαδή απαξίωσης που απλώς θα κάνει αναπόφευκτη την πώληση σημαντικού της τμήματος.

«Ελλάς Γαλλία συμπαιγνία»

Λειτουργώντας εμφανώς για λογαριασμό της κρατικής EDF (η γαλλική ΔΕΗ), η κυβέρνηση Ολάντ επιθυμούσε διακαώς να ανοίξει το θέμα της πώλησης εφόσον σκοπεύει να πατήσει πόδι στην Ελλάδα, και από εδώ στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και τελικά να ελέγξει τα Δίκτυα Υψηλής Τάσης της περιοχής.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Φρανσουά Ολάντ, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, απέσπασε τη ρητή δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι το γαλλικό μονοπώλιο, που αναμένεται να καταθέσει πρόταση για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ, θα «έχει τον πρώτο λόγο», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στη μάχη πιθανώς να ριχτούν και οι γερμανικές RWE και E.ON.

Τα κέρδη που θα προκύψουν για τους επόμενους επενδυτές είναι εξασφαλισμένα, αφού θα γίνουν ιδιοκτήτες έτοιμων εγκαταστάσεων, με εξασφαλισμένο πελατολόγιο και υψηλά τιμολόγια. Οι αναφορές Σκουρλέτη ότι με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα ενισχυθεί ο «ανταγωνισμός» είναι κενές περιεχομένου, αφού η εταιρεία είναι φυσικό μονοπώλιο, δεν υπάρχει άλλο δίκτυο στη χώρα και άρα δεν μπορεί να υπάρξει και ανταγωνισμός.

ΛΑΡΚΟ: Σχέδιο εξυγίανσης ή ξαφνικός θάνατος;
Keywords
Τυχαία Θέματα