Τι σημαινουν τα νεα μετρα ντραγκι

«Δώρο» για δανειολήπτες και επιχειρήσεις και «εφιάλτης» για καταθέτες είναι οι αποφάσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,15% σε συνδυασμό με το «πακέτο» των μέτρων ρευστότητας προς τις τράπεζες και κατ΄επέκταση τις επιχειρήσεις αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη και μαζί του τα επιτόκια των δανείων και τις αποδόσεις των καταθέσεων.

Ταυτόχρονα,
η μείωση των αποδόσεων στις καταθέσεις αλλά και η άνοδος του Χρηματιστηρίου, με το γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλά 12μήνου αλλάζει τον επενδυτικό χάρτη για όσους έχουν το διαθέσιμο εισόδημα. Επιπλέον, διευκολύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για όσου επιδιώκουν να ρίξουν τη δόση τους με αναχρηματοδότηση παλιών οφειλών.
Ανάμεσα στους κερδισμένους από την (έστω και συμβολική) κίνηση του Μάριο Ντράγκι συγκαταλέγονται όσοι έχουν χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε αυτά είναι στεγαστικά είτε –σε μικρότερο βαθμό- καταναλωτικά, οι επιχειρήσεις που θα αντλούν φθηνότερη ρευστότητα αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες που τα τελευταία χρόνια αντλούν σταθερά ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα