Στο ηοτ doc που κυκλοφορει: golden συμβουλοι στη διαχειριση κοινοτικων κονδυλιων


Ένα ατελείωτο πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος έχει στηθεί εδώ και χρόνια σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση. Εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αμείβονται πλουσιοπάροχα για τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
Με τη μόνη διαφορά ότι οι εταιρείες αυτές είναι ουσιαστικά περιττές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιτελούν έργο που οι υφιστάμενες υπηρεσίες του δημοσίου θα μπορούσαν να καλύψουν.
Οι εταιρείες αυτές έκαναν την εμφάνιση τους τη δεκαετία του ’80, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει
στην Ελλάδα τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ). Στελέχη της Ιπποκράτους και συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου Εμπορίου συστήνουν την πρώτη εταιρεία. Άνθρωποι δηλαδή που είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ότι τα λεφτά που έρχονται είναι πολλά.
Έκτοτε οι συμβουλευτικές εταιρείες «ξεφύτρωσαν» σαν μανιτάρια και έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων τόσο κατά τη διάρκεια των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης όσο και του ΕΣΠΑ.
Σε πολλές περιπτώσεις υπουργοί παρακάμπτουν τις υπηρεσίες του δημοσίου και αναθέτουν οι ίδιοι σε συμβουλευτικές εταιρείες συγκεκριμένες δουλειές, δείχνοντας έτσι ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο HOT DOC που κυκλοφορεί την Πέμπτη 18/10/2012.
ΠΡΕΖΑ TV
19-10-2012
Keywords
Τυχαία Θέματα