Προγραμμα «ρευμα για όλους» της περιφερειας αττικης: διαχειριση της φτωχειας και οχι πραγματικη ανακουφιση

Από τον περασμένο Δεκέμβρη, «τρέχει» από την Περιφέρεια Αττικής το πρόγραμμα «Ηλεκτρικό Ρεύμα για όλους», με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε πει ότι «κανείς πολίτης δεν μπορεί να στερείται αυτού του βασικού κοινωνικού αγαθού, ειδικά σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης».

Στην εφαρμογή του, επιβεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ανακυκλώνει τη φτώχεια
χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, που αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης κι από πάνω η ΔΕΗ τους κόβει το ρεύμα, λόγω συσσωρευμένων χρεών. Το πρόγραμμα δεν προσφέρει καν ανακούφιση για τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Αντίθετα, μεταθέτει ένα ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα, όπως είναι αυτό της διακοπής του ρεύματος, μερικούς μήνες πιο πίσω.

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας προβλέπει τη χρηματοδότηση της πρώτης δόσης του διακανονισμού που κάνει ο οφειλέτης με τη ΔΕΗ, προκειμένου να του επανασυνδέσει το ρεύμα. Το ποσό της επιδότησης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 360 ευρώ.

Για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να έχει ρυθμίσει το χρέος του στη ΔΕΗ, να έχει δεσμευθεί δηλαδή σε ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του. Με άλλα λόγια, η ένταξη στο πρόγραμμα δε σημαίνει διαγραφή όλου ή μέρους του χρέους. Ούτε, όμως, εξασφαλίζει «ρεύμα για όλους», αφού μετά την επανασύνδεση, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει κανονικά το χρέος του στη ΔΕΗ. Αρα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να του ξανακόψουν το ρεύμα, αν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στους όρους του διακανονισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα