Πανεπιστημιακο γενικο νοσοκομειο ηρακλειου χαλασμενα τα μηχανηματα για τους καρκινοπαθεισ-η αλητεια στο υπ.υγειας συνεχιζεται

Χωρίς θεραπεία μένουν καρκινοπαθείς της Κρήτης και άλλων νησιών, καθώς δε λειτουργούν τα αντίστοιχα μηχανήματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Είναι κι αυτή μια ιδιαίτερα σοβαρή πτυχή της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα μηχανήματα να μη συντηρούνται επαρκώς, να μην επισκευάζονται, να χαλάνε συχνά λόγω παλαιότητας, να μην αντικαθίστανται με νέα, πιο σύγχρονα.
Ενώ, λοιπόν, υπάρχει η επιστημονική
δυνατότητα να θεραπεύονται ασθενείς, να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους και η κατάσταση της υγείας τους, υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν έγκαιρα και σωστά τη θεραπεία τους, επειδή και στον τομέα της Υγείας κυριαρχεί η λογική του «κόστους - οφέλους», με την οποία το εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα αποτιμά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Συγκεκριμένα στο ΠΑΓΝΗ, εδώ και είκοσι περίπου μέρες δε λειτουργεί λόγω βλάβης ο ένας από τους δύο γραμμικούς επιταχυντές για ακτινοθεραπείες στους καρκινοπαθείς όλης της Κρήτης και άλλων νησιών. Πρόκειται για ένα παλιό μηχάνημα που παρουσιάζει συχνά βλάβες, για το οποίο οι υπεύθυνοι του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος έχουν ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι πρέπει να αλλαχτεί, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί λόγω «κόστους».
Ετσι, οι καρκινοπαθείς που πρέπει άμεσα και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να κάνουν ακτινοθεραπείες, μένουν χωρίς θεραπεία, περιμένουν σε λίστες αναμονής, παρατείνεται επικίνδυνα ο χρόνος των θεραπειών, ταλαιπωρούνται σωματικά και ψυχικά. Οσοι αντέχουν το κόστος, εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας νέες περικοπές στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία καρκινοπαθούς από τη Σητεία σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα της περιοχής, ότι ενώ θα έπρεπε να έχει κάνει 17 ακτινοθεραπείες, έχει κάνει μόλις τις 3! Ο Γ.Φ. διανύει χιλιόμετρα για να φτάσει έως το ΠΑΓΝΗ και να κάνει τις ακτινοθεραπείες του και δηλώνει φοβισμένος για το τι μπορεί να του συμβεί, καθώς θα έπρεπε ήδη να έχει τελειώσει τις θεραπείες...
Επίσης, στο ΠΑΓΝΗ από την περασμένη άνοιξη είναι εκτός λειτουργίας - λόγω παλαιότητας - μηχάνημα ενδοκοιλοτικής θεραπείας για τον καρκίνο της μήτρας (βραχυθεραπεία). Ολους αυτούς της μήνες, γυναίκες του νησιού με αυτό τον τύπο καρκίνου αναγκάζονται να ταξιδεύουν ως την Αθήνα, να πληρώνουν για εισιτήρια και διαμονή, να παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους και να ταλαιπωρούνται προκειμένου να κάνουν τη θεραπεία τους.
Εκεί οδηγεί η λογική «κόστους - οφέλους» στην Υγεία, αλλά και η πολιτική «βιωσιμότητας» των νοσοκομείων με έσοδα από τους ασθενείς, την οποία ασπάζεται και προωθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
7-11-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα