Οι αντάρτες προελαύνουν στη Σύρτη

Η γενέτειρα του Καντάφι αποτελεί και τον τελευταίο σημαντικό οδικό κόμβο πριν από την Τρίπολη

ΡΑΣ ΛΑΝΟΥΦ. Προς την κατεύθυνση της γενέτειρας του Μουαμάρ Καντάφι, Σύρτη, συνέχισαν την προέλασή τους χθες οι δυνάμεις των επαναστατών της Λιβύης, ύστερα από προσωρινή διακοπή λόγω αντεπίθεσης δυνάμεων πιστών στο λιβυκό καθεστώς.

Μετά την ταχεία προέλασή τους την Κυριακή, σε μεγάλο βαθμό
χάρη στους βομβαρδισμούς συμμαχικών αεροσκαφών, οι επαναστάτες συνάντησαν χθες το πρωί σθεναρή αντίσταση 40 χλμ. δυτικά της Μπιν Τζαουάντ στον δρόμο για τη Σύρτη. Την Κυριακή, οι επαναστάτες κατέλαβαν την Μπιν Τζαουάντ, μετά την ανακατάληψη της μεγάλης σημασίας πόλης Ρας Λανούφ, έδρας σημαντικών εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου. Χθες το βράδυ, οι επαναστάτες βρίσκονταν σε απόσταση 100 χλμ. από τη Σύρτη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στρατιώτες ταξιαρχίας υπό τη διοίκηση του γιου του Καντάφι, Αλ Σαάντι, αλλά και Αφρικανοί μισθοφόροι, προετοίμαζαν χθες θέσεις άμυνας στα περίχωρα της Σύρτης, αναμένοντας επίθεση των επαναστατών σήμερα ή αύριο το αργότερο. Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν την Κυριακή και τα ξημερώματα της Δευτέρας αποστολές βομβαρδισμού εναντίον μεγάλης αεροπορικής βάσης στη Σύρτη. Η πόλη των 100.000 κατοίκων, εκτός από τη μεγάλη της συμβολική σημασία, ως γενέτειρα του Λίβυου δικτάτορα, αποτελεί και τον τελευταίο σημαντικό οδικό κόμβο πριν την πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη, 400 χλμ. στα βορειοδυτικά.

Στο μεταξύ, το πρώτο αεροπορικό χτύπημα από ελληνική αεροπορική βάση καταγράφηκε την Κυριακή, με βελγικά μαχητικά F-16 να απογειώνονται από το αεροδρόμιο του Αράξου για να επιχειρήσουν πάνω από τη Λιβύη. Η επιχείρηση είχε διάρκεια δυόμισι ωρών.


Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα