Καταργουν το επιδομα ανθυγιεινης εργασιας των νοσηλευτων

Τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση του «ξηλώματος» του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας των νοσηλευτών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, με φανερή την προοπτική της οριστικής κατάργησης, κάνει η κυβέρνηση. Οπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, δρομολογείται η περικοπή του επιδόματος στους νοσηλευτές που κάνουν ειδικότητα, στις διευθύντριες και τομεάρχες της νοσηλευτικής υπηρεσίας.
Υπενθυμίζουμε ότι ο δρόμος για την πλήρη κατάργηση του επιδόματος έχει ήδη ανοίξει, καθώς αυτή προβλέπεται (άρθρο 18 του
Ν. 4354/2015) στο πλαίσιο της «ευθυγράμμισης» με την «ευρωπαϊκή νομοθεσία», μετά τις 31/12/2017. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση βάζει «χέρι» στο επίδομα σταδιακά, περιορίζοντας τους δικαιούχους του, ξεκινώντας από τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, το επίδομα χορηγείται με την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι του «προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του». Το υπουργείο Οικονομικών, σε απαντητικό του έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας, αποφαίνεται ότι η διευθύντρια και οι τομεάρχες της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αλλά και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές, δεν δικαιούνται το επίδομα «διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις», στην πρώτη περίπτωση γιατί ασκούν «διοικητικό έργο» και στη δεύτερη γιατί δεν εργάζονται με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Keywords
Τυχαία Θέματα