Η αστυνομία έπνιξε στο αίμα τη διαδήλωση

Νέα αιματοχυσία χθες στη Συρία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν ανελέητη επίθεση εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Ντεράα με απολογισμό τουλάχιστον 15 νεκρούς, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Εννέα άνθρωποι -μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, ένα 11χρονο κορίτσι κι ένας γιατρός που έσπευσε να βοηθήσει τους τραυματίες- έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με την αστυνομία κοντά στο τέμενος Ομάρι λίγο πριν από τα ξημερώματα. Τουλάχιστον άλλοι
έξι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας σε επεισόδια στις κηδείες των νεκρών. Σποραδικοί πυροβολισμοί ακούγονταν κατά διαστήματα στην πόλη μέχρι το απόγευμα.

Οι αρχές παρουσίασαν μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, αποδίδοντας τις βιαιότητες σε «ένοπλη συμμορία», ενώ έκαναν λόγο για 4 νεκρούς στη διάρκεια σύγκρουσης αστυνομικών με μέλη της στην περιοχή του τεμένους.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε όπλα, χειροβομβίδες και άλλα πυρομαχικά, λέγοντας ότι βρέθηκαν αποθηκευμένα μέσα στο ναό. Επίσημη συριακή πηγή κατηγόρησε επίσης «ξένους παράγοντες» ότι διαδίδουν ψεύδη για την κατάσταση στην Ντεράα προκειμένου να τρομοκρατήσουν και να υποκινήσουν τους κατοίκους σε εξέγερση. Ταυτοχρόνως το επίσημο πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο γραπτά μηνύματα, προερχόμενα κυρίως από το Ισραήλ, έχουν σταλεί σε Σύρους, καλώντας τους να προκαλέσουν ταραχές χρησιμοποιώντας τα τεμένη ως βάσεις.


Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα