Φακελος cosco: ψευτικα τελεσιγραφα, περιεργες συμπτωσεις #coscoταδες

Η ψήφιση της κύρωσης από τη Βουλή μιας σύμβασης παραχώρησης ενός σημαντικού στοιχείου της δημόσιας περιουσίας είναι εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία.

Νομικές θεωρήσεις και ερμηνείες ανακατεύονται με τις πολιτικές στοχεύσεις και τις επιχειρηματικές τακτικές, με αποτέλεσμα ο δρόμος προς την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να είναι γεμάτος παγίδες. Είναι χαρακτηριστικά όσα εκτυλίχθηκαν αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ,
ύστερα από την επέκταση της επένδυσης της κινεζικής Cosco.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία λίγο έλειψε να υπάρξει «ναυάγιο στο παρά πέντε» στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεταν στο στόχαστρό τους την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα.

Μερίδα δε των ΜΜΕ αναπαρήγαγε τη φρασεολογία κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης περί «εξαπάτησης των αντισυμβαλλομένων της», για «φιάσκο Δρίτσα», για «απειλή της ιδιωτικοποίησης» και για κυβέρνηση που συμπεριφέρθηκε «σαν κλεφτοκοτάς».

Αφορμή αποτέλεσε ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές στο ήδη συμφωνημένο κείμενο μεταξύ του Δημοσίου, του ΟΛΠ και της Cosco και πως η κινεζική πλευρά αντέδρασε επειδή -σύμφωνα με την ίδια- αλλάζει η ουσία της συμφωνίας της ιδιωτικοποίησης.

Η «Εφ.Συν.» φέρνει σήμερα στο φως το τι συνέβη τις μέρες της νομοθετικής και κοινοβουλευτικής διαδικασίας και το τι συζητήθηκε ανάμεσα στα κορυφαία επιτελικά στελέχη των τριών πλευρών. Σε αυτό το ιδιότυπο «θρίλερ», πρωταγωνιστές αναδεικνύονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Το ιστορικό πριν από την κατάθεση του κυρωτικού νόμου
Keywords
Τυχαία Θέματα