Ευρωμεσογειακη συνοδος: h διακηρυξη των αθηνων

Διπλασιασμό των κονδυλίων του πακέτου Γιούνκερ, αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, επιτάχυνση της επανεγκατάστασης προσφύγων ζητούν με τη “διακήρυξη των Αθηνών” οι ηγέτες των χωρών του Νότου.

Το κείμενο στο οποίο κατέληξε η ευρωμεσογειακή σύνοδος (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα) περιλαμβάνει μάλιστα και συμφωνία σε ορισμένες πολιτικές αρχές για την Ευρώπη, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή πολιτική.
Ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα και τη Λευκωσία, δεδομένης μάλιστα της κινητικότητας που υπάρχει στο Κυπριακό, είναι και η αναφορά που περιελήφθη στη διακήρυξη για το ζήτημα αυτό και η οποια μιλά για κατάργηση των εγγυήσεων.
Ειδικότερα η διακήρυξη των Αθηνών αποτελεί μία ισχυρή δέσμευση των χωρών του νότου στην ενότητα (ώστε να μην κατηγορηθούν για ομαδοποίηση).
Αναφέρεται όραμα για την Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Γίνεται επίσης αναφορά στη δημοκρατική δέσμευση και δίδεται έμφαση στη Μεσόγειο στο σύνολο της.
Γίνεται επίσης αναφορά σε ολοκληρωμένη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας.
Ειδικό κεφάλαιο της διακήρυξης των Αθηνών αφορά στη συνεργασία των μεσογειακών χωρών με τις αφρικανικές και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών (που συχνά είναι και χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών).
Keywords
Τυχαία Θέματα