ΈΡΜΑΙΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στη Θεσσαλονίκη θα εμφάνιζαν αστοχίες περί τα 1.200 κτίρια, ενώ ένα ποσοστό που φτάνει και το 50%, αναλόγως των συνθηκών, θα κινδύνευε να κριθεί εντελώς ακατάλληλο!Το ένα τρίτο των κτιρίων στην Ελλάδα αποτελεί τον άγνωστο Χ ως προς τις αντοχές του σε περίπτωση σεισμού, αφού κατασκευάστηκε προ του 1959, οπότε καθορίστηκε ο πρώτος κανονισμός αντισεισμικής προστασίας. Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στη Θεσσαλονίκη
θα εμφάνιζαν αστοχίες περί τα 1.200 κτίρια, ενώ ένα ποσοστό που φτάνει και το 50%, αναλόγως των συνθηκών, θα κινδύνευε να κριθεί εντελώς ακατάλληλο!
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τη μοναδική πανελλαδικής κλίμακας καταγραφή και αποτίμηση του δομικού πλούτου της χώρας, που έγινε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πριν από δέκα χρόνια, με βάση στοιχεία της τότε εθνικής απογραφής.
Μετά τον σεισμό της Αθήνας, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε σε καταγραφή και πρωτοβάθμιο έλεγχο 100.000 κτιρίων δημόσιας χρήσης και συνάθροισης, τελικά όμως ελέγχθηκε μόλις το ένα δέκατο. Πέρα από την καταγραφή του ΤΕΕ, κι αυτή στατιστική και όχι εντοπισμένη ανά κτίριο, δεν έχει γίνει τίποτε σε επίπεδο σεισμικής ενίσχυσης των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, που θα ήταν το επόμενο στάδιο.
Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα