Αρχιζουν οι πλειστηριασμοι πρωτης κατοικιας - ποιοι δανειοληπτες κινδυνευουν- μονο το 25% προστατευεται αυτοματα

Του Χρήστου Κολώνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στην αποδέσμευση των 10 + 2 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, στη βάση μιας επώδυνης συμφωνίας με τους Θεσμούς στοχεύει η κυβέρνηση, ενώ αργά χθες το βράδυ έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του συμβιβασμού στον οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και κουαρτέτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προσδιορίζοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σήμερα συνεδριάζει το EuroWorkingGroup ώστε να σταλεί ένα θετικό σήμα στις αγορές εν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,
ενώ αναμένεται σύντομα κατάθεση πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, με στόχο την ψήφισή του έως την Παρασκευή, για να αποδεσμευθούν τη Δευτέρα τα κεφάλαια.
Η λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι διζωνική: Στην πρώτη κατηγορία για την οποία θα υπάρξει οριζόντια προστασία ανήκουν οι οικονομικά αδύναμοι οφειλέτες που καταφεύγουν στον νόμο Κατσέλη. Στη δεύτερη κατηγορία οι «μεσαίοι» που θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα όρια για να έλθουν πρώτα σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες για τον προσδιορισμό μιας ελάχιστης μηνιαίας δόσης ή σε διαφορετική περίπτωση να προσφεύγουν στα δικαστήρια αποζητώντας την προστασία της κύριας στέγης τους. Με αυτές τις δύο λύσεις προστατεύεται συνολικά το 61% των δανειοληπτών.
Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες την εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
Keywords
Τυχαία Θέματα